Fior di robiolino

Robiola behoort tot een veeltallige familie van begeerlijk zachte kazen uit de noordelijke regio's van Italië en met name Lombardije en Piemonte. De kaasjes kunnen zowel vers, dat wil zeggen twee of drie dagen oud, worden gegeten als gerijpt (2-3 maanden).

Een ander onderscheid dat gemaakt kan worden bij deze kaas is dat Robiola van zowel koemelk, geitenmelk als schapenmelk gemaakt wordt. Robiola delle Langhe wordt geproduceerd in de provincie Cuneo in Piemonte. Van dit kaasje wordt de wrongel noch verhit noch geperst zodat deze verse kaas zeer luchtig is en vaak nog veel wei bevat waardoor hij enigszins lekt. Fior di Robiolino lijkt sterk op deze Robiola uit Cuneo, maar wordt meer ten oosten van Milaan in de regio Lombardije geproduceerd. Het kaasje draagt een van de vele commerciële benamingen waaronder de kleine formaatjes verse Robiolo van koemelk worden verkocht. Het is gewikkeld in stevig folie en vervolgens is het verpakt in een gesealed plastic bakje, zodat het vocht binnenboord blijft en de kaas niet kan uitdrogen. Een typische supermarktverpakking die ook geschikt is voor export. In Nederland is Fior di Robiolino in gespecialiseerde kaaswinkels verkrijgbaar, evenals bij horecagroothandels met een goed gesorteerde kaasafdeling. Het is heerlijke frisse kaas die zo luchtig is dat het wel lijkt alsof hij gemaakt is van stijfgeklopte slagroom. Er kan een avocado mee worden gevuld, al dan niet onder toevoeging van wat versgemalen peper en een beetje fleur de sel, die lekkere middelfijne Bretonse zeezoutkristallen. Of meng er wat kruiden door en smeer het op crostini, zoals ik dat eens in een restaurant in Vercelli kreeg geserveerd aan het begin van de maaltijd. Bereiding: Haal het kaasje uit zijn verpakking en doe het in een kommetje. Druk de knoflook door een knoflookpers en meng de helft (of iets meer) van de verkregen pulp samen met de peterselie door de zachte kaas. Proef het mengsel en voeg desgewenst wat zout toe. Wees zuinig met de knoflook, anders wordt de frisse melksmaak van de Robiolino weggedrukt. Doe het kaasmengsel over in kleine boterpotjes en zet deze aan het begin van de maaltijd op tafel; geef er een mandje met kleine lauwwarme crostini bij.

    • Florine Boucher