EVP is niet tegen Europese president

De Europese Volkspartij (EVP), het samenwerkingsverband van christen-democratische en conservatieve partijen binnen de Europese Unie, wijst de benoeming van een Europese president in de toekomst niet af. Dit is een overwinning van de Partido Popular van de Spaanse premier José Maria Aznar, die behoort tot de EVP, de grootste politieke groepering in de EU.

Aznar wil graag de eerste Europese president worden. Het idee voor een Europese president komt van de Franse president Jacques Chirac en wordt gesteund door de grote EU-landen. De kleine landen vrezen echter dat zo'n president de macht van de grote landen zal versterken. Dit zou ten koste kunnen gaan van positie van de voorzitter van de Europese Commissie.

De Spanjaarden hebben het EVP-congres, dat gisteren werd afgesloten in het Portugese Estoril, niet nu al gevraagd om in te stemmen met een toekomstige Europese president. Dat deden ze niet onder voorwaarde dat hun tegenstanders afzagen van de eis dat de voorzitter van de Europese Commissie in de toekomst wordt gekozen door het Europees Parlement. Zo'n verkiezing zou een verzwakking betekenen van de macht van de EU-lidstaten en precies het tegendeel zijn van wat de voorstanders van een Europese president willen. De Commissievoorzitter wordt nu nog benoemd door de Europese regeringsleiders. Het Europees Parlement moet alleen met de keuze van de regeringsleiders instemmen. Voorstanders van een Europese president willen dat deze door de regeringsleiders gekozen wordt. Volgens de EVP vormt de Europese Raad (bestaande uit de regeringsleiders) de belangrijkste Europese instelling.