Eis 12 jaar voor dodelijk schot fietser

Voor de rechtbank in Rotterdam is gisteren twaalf jaar cel geëist tegen een 33-jarige man uit de Maasstad, die ervan wordt verdacht acht jaar geleden een 44-jarige fietser te hebben doodgeschoten.

De verdachte meldde zich afgelopen zomer bij de politie toen hij hoorde dat die hem zocht. Hij bekende de schietpartij meteen. Waarom hij zich niet eerder had aangegeven, kon de man niet zeggen.

De fietser kon de verdachte op een koopavond in 1994 op het Rotterdamse Kruisplein niet ontwijken toen deze het fietspad overstak. De jas van de verdachte bleef haken aan het fietsstuur en er volgde een woordenwisseling die volgens justitie werd beslecht met twee schoten. Omdat de verdachte een pistool bij zich had en omdat er tussen de twee schoten enkele tellen zaten, oordeelde de officier van justitie dat er sprake was van moord. ,,Er was een moment van bezinning na het eerste schot.'' De tweede kogel raakte het slachtoffer in de hals waardoor de halsslagader scheurde.

,,Dit is de ernstigste vorm van straatgeweld'', oordeelde de officier van justitie die erop wees dat het eigenlijk om een voorval ging zoals er dagelijks zoveel zijn in Nederland: een overstekende voetganger ziet te laat dat er een fietser aankomt.

De verdachte zei voor de rechtbank dat hij een pistool bij zich had omdat hij eerder was bedreigd. Hij voelde zich ook op het Kruisplein bedreigd toen de fietser een beweging maakte waarbij zijn jas openging en hij naar zijn rug greep. ,,Het was een Antilliaan en dus denk je dan dat hij een vuurwapen pakt'', meende hij. De man was echter ongewapend en vroeg de verdachte twee keer zijn vuurwapen weg te doen en `als een man te vechten'.

,,Hij is eigenlijk de dupe geworden vanwege de stress waar ik mee leefde. Het is klote'', verklaarde de verdachte die ook stelde dat hij niet blij was dat hij uiteindelijk is aangehouden, maar wel opgelucht.

Het onderzoek van de politie in deze zaak verliep moeizaam. Een verdachte zat enkele maanden vast, maar had niets met de schietpartij te maken. Het rechercheteam dat de zaak onderzocht werd ontbonden, maar bij andere zaken dook verschillende keren de naam van de verdachter van deze schietpartij op.

De Rotterdamse rechtbank zal op 1 november uitspraak doen.