Een bijzonder ontslag in de scheepsbouw

De 35 werknemers van scheepswerf Dumacon in Groot-Ammers kwamen afgelopen woensdag op een wel heel bijzondere manier aan de weet dat zij niet langer welkom waren bij het bedrijf.

Op gezag van directeur Sietze Koopmans was dinsdagavond de naam Dumacon al van het hoofdgebouw op het bedrijfsterrein gesloopt, terwijl de gebouwen zelf waren geconfisqueerd door de Rabobank.

De huisbankier is de grootste schuldeiser van Dumacon, dat inmiddels faillissement heeft aangevraagd. Op alle toegangsdeuren van het bedrijf waren nieuwe sloten aangebracht. Behalve in de kantine, waar de werknemers van directeur Koopmans te horen kregen dat het afgelopen is met Dumacon.

De meeste werknemers reageerden gelaten op de jobstijding. ,,Toen de familie Koopmans een jaar geleden de werf kocht was dat enkel en alleen omdat men interesse voor het onroerend goed had. Ze hebben nooit de bedoeling gehad met de werf door te gaan'', zegt één van hen.

Dumacon werd een jaar geleden overgenomen uit de boedel van Ysselvliet Combinatie (YVC) door Asep, een holding die Sietze Koopmans na het vertrek van zijn vader beheert. Dumacon maakt aluminium casco's voor luxe motorjachten, maar schatte onder leiding van Koopmans, die de ene directeur na de andere versleet bij het bedrijf, de markt volslagen verkeerd in.

,,Er waren nog wel orders, maar als je verkeerd calculeert, schiet dat natuurlijk niet erg op'', zegt Willem Dijkhuizen van FNV Bondgenoten. ,,Ik vermoed dat broer en zus Koopmans met het overgebleven vastgoed – een prachtlocatie aan de Lek – flink gaan speculeren.''

Zelf was Koopmans niet bereikbaar voor commentaar.

Via het GAK krijgen de ontslagen werknemers een voorschot. Dijkhuizen denkt dankzij zijn goede contacten in de scheepsbouw en metaalnijverheid de gedupeerde werknemers snel weer aan de slag te krijgen.