De Boer (LPF) neemt positie Bomhoff over

LPF-minister De Boer volgt de afgetreden minister Bomhoff op als vice-premier. VVD-minister Remkes wordt de éérste vice-premier en De Boer tweede omdat de VVD met 24 leden nu een grotere fractie heeft dan de LPF, waarvan zich inmiddels 3 van de 26 leden hebben afgescheiden. Dat maakte premier Balkenende gisteren bekend.

Het is na een kabinetscrisis gebruikelijk dat naast de premier en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer ook de fractievoorzitters bij de koningin op bezoek gaan voor advies. De koninigin ontvangt maandag evenwel alleen Balkenende, de twee Kamervoorzitters en Tjeenk Willink. Premier Balkenende liet doorschemeren dat het niet uitnodigen van de fractievoorzitters te maken heeft met overlijden van Prins Claus.

Op basis van de adviezen zal de koningin het kabinet definitief ontbinden. Een meerderheid van de partijen vindt dat er verkiezingen in januari moeten worden gehouden. Woensdag 15 januari lijkt de meest waarschijnlijke datum.

LPF-minister Nawijn, de voornaamste kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de LPF, riep op het kabinet in het landsbelang te lijmen. Premier Balkenende wees dat stellig van de hand. ,,Het vertrouwen in dit kabinet is weg''.

D66-fractievoorzitter De Graaf vindt dat de LPF-ministers alsnog uit het demissionaire kabinet moeten treden. Een rompkabinet van CDA en VVD moet volgens hem de lopende zaken waarnemen. De Graaf: ,,Het is onbestaanbaar als de LPF-bewindslieden in het kabinet zouden blijven nu zowel de fracties als de bewindslieden van CDA en VVD hun vertrouwen in de LPF hebben opgezegd. De premier moet staatsrechtelijk zuiver handelen en alleen met CDA en VVD-bewindslieden doorgaan.''

De oud-bewindslieden Jorritsma en Van Hoof keren niet terug op de VVD-verkiezingslijst. De jonge VVD-staatssecretarissen Rutte (Sociale Zaken), Nijs (Onderwijs) en Schulz van Haegen (Verkeer en Waterstaat) nemen de hoge posities op de kandidatenlijst over.