Cubop City Big Band

Presenteerde slagwerker Lucas van Merwijk zijn Cubop City Big Band tot nu toe als `Afro-Cuban-orkest', met Arsenio wordt een forse stap richting populaire salsa gezet. De dertien blazers knallen on-Nederlands exact, maar de nadruk ligt op de zangpartijen van onder anderen Yma America. De solo's van de (jazz)muzikanten zijn meestal kort. Een beetje versieren hier en daar, dat is de taak van bijvoorbeeld saxofonist Ben van den Dungen.

Het venijn zit daarmee in de staart, al is dat betrekkelijk: de instrumentale Baila Suite neemt met zijn delen 1 tot en met 4 niet langer dan zo'n elf minuten. Wie van degelijk zangwerk houdt en kan smelten bij een smartelijke bolero, komt bij Arsenio echter niets tekort.

De gastrol van Nelson Gonzales op de gitaarachtige tres heeft te maken met het feit dat deze cd is gewijd aan de het werk van de blinde Cubaanse tres-speler en bandleider Arsenio Rodriguez die een halve eeuw geleden triomfen vierde.

Cubop City Big Band: Arsenio Tam Tam 2535568 (Distr. Culture) ***

    • Frans van Leeuwen