Bij Lampre is geen plek meer voor Rumsas

De Italiaanse wielerploeg Lampre zal het contract met de omstreden Litouwer Raimondas Rumsas niet verlengen. De ploeg heeft dat aan de vooravond van de Ronde van Lombardije bekendgemaakt.

Wegens de dopingzaak rond zijn echtgenote Edita is Rumsas door Lampre voorlopig geschorst. De echtgenote van de nummer drie van de Ronde van Frankrijk werd op de slotdag van de Tour aangehouden met een auto vol verboden producten. Ze zat vast in Frankrijk, maar kwam eerder deze maand op borgtocht vrij en is inmiddels weer thuis, in Toscane. Het onderzoek loopt nog.

De 30-jarige Litouwer bereikte in de laatste Ronde van Frankrijk verrassend het podium, waar hij op 28 juli samen met de Amerikaanse winnaar Lance Armstrong en de Spanjaard Joseba Beloki werd gehuldigd.

Een poging van de Franse politie om de ploeg van Lampre 's avonds laat voor verhoor mee te nemen naar het politiebureau mislukte, omdat de ploeg al snel richting Italië was vertrokken. Op een later tijdstip werd Rumsas in Italië nog wel verhoord door de Franse justitie.

Hij wees er in dat verhoor op dat uit dopingcontroles vlak voor en tijdens de Tour de France was gebleken dat hij niet positief bevonden was. Om die reden mag hij ook gewoon aan wedstrijden deelnemen, zo maakte de internationale wielerfederatie UCI onlangs duidelijk aan zijn ploeg Lampre. Zijn werkgever heeft blijkbaar geen vertrouwen meer in de grootste verrassing van de voorbije Tour.

Lampre heeft voor volgend seizoen de Italianen Francesco Casagrande en Vladimir Belli, Eddy Ratti en de Spanjaard Javier Vila vastgelegd.

Mario Cipollini was volgens de organisatoren wel van plan vandaag aan de start te verschijnen van de Ronde van Lombardije, de laatste wereldbekerwedstrijd van het seizoen, maar de wereldkampioen ziet voor zichzelf in Cantu alleen een rol als toeschouwer weggelegd. De Italiaanse supersprinter vindt het parcours van de klassieker veel te zwaar. Richard Virenque, vorig jaar nog vierde, ziet ook af van deelname, hoewel hij tot de kanshebbers werd gerekend. De Fransman uit de ploeg van Domo voelt zich echter al sinds het begin van de week ziek.

De Oostenrijkse wielerbond heeft gisteren twee renners die worden verdacht van doping opgeroepen voor een hoorzitting op 22 oktober. Het gaat om Matthias Buxhofer (Phonak) en Stefan Rucker (Elk Haus). Buxhofer werd in augustus tijdens de Ronde van Denemarken betrapt op het gebruik van een verboden spierversterkend middel. De analyse wees uit dat zijn urine sporen van norandrosteron bevatte. Rucker leverde na zijn zege in het Criterium van Opper-Oostenrijk voor renners onder 23 jaar een positieve plas in.