Band met opnames van Brel gevonden

Een verloren gewaand tv-optreden van Jacques Brel, op 30 mei 1964, is teruggevonden door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, dat de omroeparchieven beheert. De opname duurt 47 minuten en het geluid wordt vanavond integraal uitgezonden in het programma Easy listening op Radio 2. Brel werd door de VPRO gefilmd in het café-restaurant Het Huis met de Pilaren in Bergen (NH), omdat regisseur Warrie van Kampen weg wilde ,,uit de kille studio''.

Tot dusver werd aangenomen dat de beelden na één uitzending waren vernietigd, te meer omdat Brel zelf destijds in woede ontstak over de locatie waar hij moest optreden. ,,Ik ben geen kroegzanger, dat ben ik al jaren niet meer'', zei de zanger volgens de biografie Brel van Mohammed el-Fers. Toen hem na afloop een enveloppe met zijn honorarium (12.000 gulden) werd overhandigd, smeet Brel die geërgerd op de grond. Zijn chauffeur raapte het geld op en stopte het in zijn binnenzak. Wel accepteerde Brel van de VPRO nog een grote kaas, die hij op schoot had toen hij vertrok.

Op de eerste rij zaten de toen in Bergen woonachtige schrijvers Adriaan Roland Holst en Antonie van Kampen, aldus el-Fers, die veel te doof waren om Brel op zijn waarde te schatten. Voorts werden de inleidende woorden van vertaler Ernst van Altena regelmatig overstemd door het glas- en serviesgerinkel van het diner dat de bezoekers verplicht moesten afnemen. Na de uitzending, op 30 augustus 1964, schreef het Algemeen Handelsblad: ,,Het is een enerverende belevenis hem zijn felle liedjes fel te horen zingen''.

Volgend voorjaar, bij de 25ste sterfdag van Brel, verschijnt een door Liesbeth List samengestelde cd-collectie en een dvd. Of ook de nu teruggevonden opnamen daarop zullen staan, is nog niet bekend.

Easy listening, Radio 2, 23.00-1.00u.

    • Henk van Gelder