Avondje stappen op je twaalfde

Tieners in het uitgaansleven worden steeds jonger. Horecabazen organiseren grootschalige tienerdisco's voor kinderen.

Eigenlijk vindt mevrouw Arendsen haar zoontje van twaalf te jong voor de disco. Ze kijkt hem na vanuit haar auto, als hij over het drassige parkeerterrein naar megadiscotheek Lucky & co in Rijssen loopt. Hij gaat stappen met zijn vriendjes van twaalf. ,,Als ik die kinderen hier zie, vraag ik me af waar ze op hun achttiende nog genoegen mee nemen.''

Afgelopen woensdag gingen honderden kinderen van elf tot vijftien jaar naar de disco in Rijssen. Niks geen buurtzaaltje of jeugdsoos, maar een heuse uitgaanstempel. Met laserkanonnen en schuimmachines. ,,Het schijnt dat ze hier de hele avond tegen elkaar aan staan'', zegt meneer Nunumete die zijn veertienjarige dochter gebracht heeft. ,,Als ik vraag hoe het was, zegt ze altijd: `niks aan', maar ik moet haar wel elke keer weer brengen.''

Lucky & co trekt tijdens normale weekenden twee- tot drieduizend jongeren van boven de zestien. Tweeëneenhalf jaar geleden kreeg organisator Manfred Körbl echter steeds meer verzoeken van nóg jongere kinderen. Of zij ook een keer naar de disco mochten. Zo kwam hij op het idee speciale avonden voor hen te organiseren in de schoolvakanties. Het begon met 500 bezoekers en het is uitgegroeid tot een happening waar woensdag 2.000 tieners op afkwamen.

Om zes uur staan de eerste zenuwachtige jongetjes al voor de deur, om kwart over zeven hebben al zevenhonderd auto's met ouders hun kinderen voor de deur afgezet. Acht man lopen rond met portofoons om het verkeer te regelen, inclusief twee politieagenten. Het personeel krijgt binnenkort een verkeerscursus van de politie. ,,We moeten volgende keer reflecterende borden maken'', zegt Lucky & co-zaalmanager Jan Boerman tegen de agenten die in de kantoorruimte boven de disco in hun agenda's de volgende tienerdisco inplannen: in januari.

De gemiddelde leeftijd in het uitgaansleven daalt gestaag. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal jongeren van twaalf tot zeventien jaar dat minstens één keer per maand gaat stappen de afgelopen drie jaar met 22 procent gestegen is. John Laan, voorzitter van de sector discotheek en zaalbedrijven van Horeca Nederland, schat het aantal tienerdisco's in Nederland op ,,enkele tientallen''.

(Vervolg TIENERDISCO: pagina 2)

Tienerdisco

'Verstoppertje en tikkertje spelen in de hal'

(Vervolg van pagina 1)

,,In mijn tijd kwam het niet bij je op met veertien jaar uit te gaan'', zegt Jan Kremer, eigenaar van discotheek Het Podium in Hardenberg. Tegenwoordig moet hij steeds vaker op zaterdag jochies van veertien bij de deur van zijn disco weigeren. De minimumleeftijd is zestien. Vandaar dat ook hij is begonnen met speciale avonden voor jonge kinderen. Een keer per maand, op zaterdag, van 19.00 tot 23.00 uur.

Ouders zijn vrijer dan vroeger, zegt Harrie Kisteman, eigenaar van discotheek Kisteman in Staphorst, terwijl voor zijn zaak de taxibusjes met jongeren af en aan rijden. ,,Thuis mogen ze veel meer dan de wet voorschrijft. Sterke drank drinken, met veertien jaar aan de pil. Daar moeten wij als horeca tegenop boksen.'' Lucky & co-eigenaar René Tijhuis: ,,Laatst vroeg een ouder van een vijftienjarige jongen mij op een zaterdagavond: `mag hij alstublieft naar binnen. Dan is hij tenminste van de straat'.''

Ook internet en tv brengen de kinderen op ideeën, denken de horecaondernemers. Op TMF en MTV zien ze leeftijdgenootjes uit hun dak gaan. ,,Mijn zoon van elf hoorde ik laatst een Breezer bestellen'', zegt Manfred Körbl. Een Breezer is een zoet drankje met een serieuze dosis alcohol. ,,Ik wist niet eens dat hij wist wat dat was.''

De tienerdisco is streng. De leeftijd is stipt elf tot vijftien jaar, er wordt geen alcohol verkocht, geen sigaretten. Tassen worden bij de ingang gecontroleerd op drank. ,,Er glipt wel eens eentje door, met een fles Apfelkorn van de Albert Heijn'', zegt zaalmanager Jan Boerman, headset in het oor. ,,Maar dan bellen we de ouders. Dat zo'n jochie niet kotsend thuiskomt en wij een rare naam krijgen.''

De ouders op de parkeerplaats van de Lucky & co zijn daardoor gerustgesteld. Natuurlijk, ze waren zelf allemaal een stuk ouder toen ze voor het eerst gingen stappen. ,,Maar ik heb liever dat ze iets te doen hebben waar het veilig is, dan dat ze ergens op straat hangen waar ik niets van weet'', zegt vader Michels. ,,Je kunt zeggen: moeten ze al zo jong naar de disco? Maar je kop in het zand steken en wachten tot ze zestien zijn, helpt ook niet'', zegt vader Haarman. ,,De samenleving is veranderd'', zegt een moeder in een rode Golf. ,,En je moet ze een keer loslaten.'' ,,Zolang hun rapporten goed zijn, mogen ze'', zegt vader Morillo. ,,Maar als ik merk dat er toch alcohol en drugs te krijgen zijn, dan klaag ik alles hier aan'', zegt moeder Arendsen.

Binnen is het een gedrang van jewelste. In de hal, bij de toiletten, voor de snoepautomaat. Dansen is onmogelijk, ze staan op een kluitje op de dansvloer. ,,Net een mierenhoop'', zegt Manfred Körbl. De gemiddelde lengte is ongeveer 1,50 m. De kinderen komen bij de garderobe amper boven de balie uit. Stapper Rob (15) vindt dat ze geen leeftijdsgrens, maar een lengtegrens moeten instellen.

De meiden zijn stoer, met wild haar, sexy naveltruitjes en make up. Hier en daar staat een stelletje te zoenen. De jongens zijn kleiner, sommigen met brilletjes en stekelhaar. Annemieke en Saskia (14) vinden ze wel wat jong. Maar er zijn ook al échte mannen. Lange Noël (15) bijvoorbeeld, met piercing in zijn wenkbrauw. Hij komt voor de meiden, poneert hij nonchalant terwijl een mooie brunette van 14 in zijn oor hijgt. Dat er geen alcohol geschonken wordt, vindt een aantal ,,best kut''. ,,Maar voor een keer moet dat wel kunnen'', zegt Rick (15). ,,Het is nog geen weekend.'' En het is misschien een beetje kinderachtig hier, zegt Thijs (13), ,,maar ik ben zelf ook nog jong.''

Natuurlijk, er speelt een commercieel belang, zegt Jan Boerman van Lucky&co. ,,Als ze hier al op jonge leeftijd komen, hoop je dat ze dat blijven doen.'' ,,Maar als we echt rijk hadden willen worden'', zegt zijn collega Körbl, ,,moet het elke maand. Dat doen we niet. Het moet geen verslaving worden.''

Een andere reden om tienerdisco's te organiseren is om ouderen en jongeren strikt te scheiden. Want de `ouderen', die meer te besteden hebben, ,,willen niet tussen de puppies lopen'', zegt Jan Kremer van Het Podium in Hardenberg. Ook politie agent Peter de Nooij ziet voordelen. ,,Je kunt ze hier het uitgaan een beetje uitleggen. Dat ze niet moeten schreeuwen en ruzie maken.''

Parkeerwacht Rick Kosterbok staat te genieten als er tienerdisco is, zegt hij. ,,Het jongere volk is veel veel leuker en beweeglijker. Ze lopen tikkertje en verstoppertje te spelen in de hal.'' ,,We hebben bij wijze van spreken meer problemen met hun ouders, dan met de kinderen'', zegt barman Douwe droogjes. En, zegt de garderobemedewerker van rond de twintig: ,,Ze zeggen `meneer' tegen je.''

    • Japke-d. Bouma