Abel

De Stilte Voorbij, het debuut van Abel uit 2000, was een prachtplaat. Het uit Breda afkomstige Abel was in een klap een bekende naam. De opvolger Doen & Laten is typisch de `moeilijke tweede' waar iedere groep die met zijn debuut succes heeft, zijn tanden op stuk bijt. Abel heeft een personeelswisseling en verandering van platenmaatschappij ondergaan, en maakte vervolgens een zwaar beladen cd, waar de onschuld van De Stilte Voorbij van verdwenen is.

Nog steeds is er de gesmeerd klinkende akoestische gitaar, de licht rasperige, zachte g van zanger Joris Rasenberg en de klare taal van de teksten. Er staan een paar nummers op die de juiste combinatie hebben van onbekommerdheid en twijfel: ze worden vloeiend gespeeld, maar uit de zang spreekt existentiële zorg. Het probleem van deze cd is de grote rol die de (elektrische) piano kreeg toebedeeld. De in gedragen tempo gespeelde liedjes kregen ook nog eens dit dominante instrument waardoor al snel een Elton John-achtig sentiment ontstaat. Een zanger/liedjesschrijver als Rasenberg, die oer-Hollands gevoel in tekst weet te vatten (`Het was fietsen zonder handen/ en het kiezen van een kleur/ en je beste vriend uit de rij'), verdient beter.

Abel. Doen & Laten (Zomba btr nlc18) **

    • Hester Carvalho