48 uur in San Francisco

San Francisco wordt wel de meest Europese stad van de Verenigde Staten genoemd. Heleen de Graaf zat er in de tram en de cel.

WAAROM NU GAAN?

September en oktober zijn geschikt voor een bezoek. Het weer is goed en de drukste zomermaanden zijn voorbij. Maar zelfs buiten de vakantieperiode is San Francisco een populaire bestemming. In de weekenden stroomt de stad vol met toeristen uit eigen land.

ETEN

Het idee dat er in Amerika weinig anders te krijgen is dan hamburgers en steaks wordt in San Francisco snel naar het land der fabelen verwezen. De stad heeft een enorm aantal restaurants en de verscheidenheid is groot. Duik in China-town een zijstraatje in, kies een willekeurig restaurant, en de kans is groot dat je eet tussen de lokale Chinezen. In de wijk North Beach zijn de Italiaanse restaurants in de meerderheid, vooral op Columbus Avenue. Voor de trendy en hippe restaurants ga je naar het bekende homo-stadsdeel Castro. Lekker ontbijt (duur en niet echt smakelijk in de meeste hotels) en lunch zijn te krijgen in Cafe de la Presse op de hoek van Grant en Bush. De bediening is wisselvallig, maar de bagels zijn prima en het is een van de weinige plekken waar Europese kranten te koop zijn. Voor een stevigere hap is er Pergamino. Onder het motto `Home of the world's famous breakfast' worden wafels met vers fruit en slagroom geserveerd die ervoor zorgen dat je de hele dag geen honger meer hebt.

AMUSEMENT

Alcatraz, het eiland met de beroemde gevangenis, wemelt van de toeristen, maar een bezoek is zeker de moeite waard. Vergeet niet de (gratis) walkman met koptelefoon mee te nemen bij de ingang van de gevangenis, deze biedt een zeer goede rondleiding. Ga een van de zeer kleine cellen binnen of de isoleercel en krijg een acute aanval van claustrofobie. Bij de isoleercellen staat vaak een oude bewaker klaar met verhalen en voor het beantwoorden van vragen. Kaartjes voor Alcatraz zijn te krijgen in de haven bij Fisherman's Wharf. Ze zijn vaak dagen van tevoren uitverkocht, dus wees er vroeg bij.

Fisherman's Wharf is het meest toeristische deel van het vasteland van San Francisco en biedt winkels vol prullaria en goedkope restaurants. Bij Pier 39 liggen elke dag tientallen, zo niet honderden, wilde zeeleeuwen op houten vlonders. Waarom de dieren de haven binnenkomen is onbekend, maar sinds enkele decennia voelen ze zich er kennelijk thuis.

Voor een prachtig uitzicht over de stad en de baai, beklim je de Telegraph Hill naar de Coit Tower uit 1934 met mooie wandschilderingen.

AANRADERS

Fiets over de Golden Gate brug naar Sausolito aan de overkant van de baai. Voor zo'n 25 dollar huur je de hele dag een goede fiets bij een verhuurbedrijf rondom Fisherman's Wharf. De meeste Amerikanen dragen een helm, maar dit is niet verplicht. Je krijgt een routebeschrijving mee van verschillende tochten, maar het vinden van de kleurige Golden Gate is ook zonder kaart geen probleem. Loop met je fiets aan de hand over het voetpad. Het officiële fietspad ligt aan de andere kant, maar het uitzicht is veel minder spectaculair omdat je uitkijkt over de oceaan in plaats van de stad. Eenmaal over de brug is het een klein stukje naar Sausolito waarvandaan elke 30 minuten een boot naar San Franciso gaat.

Een belevenis is een rit in de oude trams die van de hoek van Powell Street en Market over de steile heuvels richting Fisherman's Wharf rijden. De tram is een trekpleister en het kan zeer druk worden, ga daarom vroeg in de morgen of later op de avond.

OPENBAAR VERVOER

San Francisco is een van de weinige steden in VS met goed openbaar vervoer, zeker in het centrum. Koop een dagkaart voor 4 dollar, of een driedagenkaart voor 10 dollar. Het is de moeite waard om tramlijn F te nemen en in het antieke trammetje de rit te maken van de haven tot aan het hippe Castro.

HOE ER TE KOMEN?

Een directe vlucht van Amsterdam naar San Francisco neemt 10 à 11 uur in beslag. Als een overstap geen bezwaar is kan er elke dag worden gevlogen.

    • Heleen de Graaf