Zeeman, ook voor de kleine maatjes

De jacht op de kleine beursfondsen is weer geopend.

Het is al maanden kommer en kwel op de Amsterdamse effectenbeurs, maar sommige beleggers weigeren te capituleren. Smoorenburg, een beleggingsmaatschappij van J. Zeeman, oprichter en voormalig grootaandeelhouder van de gelijknamige textielwinkels, let op de kleintjes nu zij goedkoop zijn.

De afgelopen weken kocht Smoorenburg pakketten van vijf procent of meer van het aandelenkapitaal van automatiseringsbedrijf Unit4 Agresso, van industrieel toeleverancier Kendrion, van fietsen-/slotenfabrikant Accell en van papierfabrikant Crown van Gelder.

Smoorenburg had nog wat geld achter de hand, onder meer dankzij de overname van vastgoed- en handelsbedrijf Nagron, dat afgelopen zomer van de beurs verdween. Smoorenburg had een belang in Nagron, zoals Smoorenburg ook belangen heeft in bedrijven als bouwer Heijmans, Twentsche Kabel en industriefonds Aalberts.

De beleggingsmaatschappij behoort tot de Kleine Club van grote beleggers in middelgrote en kleinere Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. Ook andere leden van de Kleine Club zijn de laatste tijd weer actief. Vermogensbeheerder Van Beuningen kocht voor zijn klanten 5 procent van technologiebedrijf HITT.

In tegenstelling tot de grote concerns, waar je de professionele beleggers met uitzondering van de pensioenfondsen, zelden of nooit hoort, staan de grote beleggers in de kleine bedrijven pal voor hun eigen belang. Onder hen zijn nogal wat geslaagde ondernemers à la Zeeman, die hun mening niet onder stoelen of banken steken. Meerdere Kleine Club-leden zijn bijvoorbeeld belegger in technische groothandel Econosto waar de aandeelhouders deze week (tevergeefs) een motie van wantrouwen tegen de commissarissen aannamen.

De Kleine Club-leden worden aangetrokken door de hoge rendementen die op de middelgrote en kleinere bedrijven zijn te behalen, mits de aandeelhouder een lange adem heeft. Soms zijn de koersen laag omdat een reorganisatie nog geen succes heeft, soms zijn de producten of diensten uit de gratie bij de financiële wereld en soms zijn de koersen laag omdat het bedrijf op zijn laatste benen loopt. Het echte geld verdienen zij als ,,hun'' belegging met een fraaie premie op de beurskoers wordt opgekocht.

Eerdere beleggingen van Zeeman, zoals UCC, Ahrend, Nagron en GTI zijn al dan niet onder druk van de aandeelhouders overgenomen door grote concerns. De beleggers kiezen nu kleine maatjes, het wachten is op de opkopers.

    • Menno Tamminga