Winst Samsung daalt met 10 pct

Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung heeft in het derde kwartaal minder winst gemaakt dan in het tweede kwartaal, bij een vrijwel gelijkblijvende omzet. Al is de winst van 1.730 miljard won (1,4 miljard euro) nog steeds hoog vergeleken met de meeste concurrenten.

Dat kwartaalcijfer is vandaag bekendgemaakt door Samsung, dat overigens kwartaal-op-kwartaalcijfers verstrekt en zijn resulaten niet vergelijkt met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Bij zijn mobieltjes boekte Samsung - dat op de vierde plaats in de mobiele wereld staat – een forse omzetstijging (24 procent), maar bij huishoudelijke apparatuur, dat 8 procent van zijn bedrijvigheid uitmaakt, en bij de platte beeldschermen, die 7,1 procent van zijn activiteiten beslaan, moest het een stevige veer laten (respectievelijk 26,8 en 25,3 omzetdaling).

In totaal daalde de omzet licht met 0,1 procent vergeleken met het vorige kwartaal, tot 9.920 miljard won (ruim 7 miljard euro). De nettowinst verminderde met 10 procent tot 1.730 miljard won (ruim 1,4 miljard euro).

De winstmarges van Samsung zijn niettemin nog steeds hoog. Hoewel de totale winstmarge in het derde kwartaal met 1 procent daalde vergeleken met het tweede kwartaal, is die met 17,8 procent aanzienlijk hoger dan bijvoorbeeld bij concurrent Philips. Philips maakt dan ook nog steeds verlies, zo meldde het Nederlandse elektronicaconcern deze week, al is het minder dan een jaar geleden.

En terwijl juist vandaag ook het Zweedse telecomconcern Ericsson nieuwe verliezen meldde, behaalde Samsung in het derde kwartaal op zijn telecomactiviteit, die een derde van zijn bedrijvigheid beslaat, een winstmarge van 26,8 procent, dat is bijna 5 procent méér dan in het tweede kwartaal. Samsung neemt op deze wereldmarkt de vierde positie in na het Finse Nokia, het Amerikaanse Motorola en het Duitse Siemens. Hoewel de Zuid-Koreaanse economie bloeit, boekte Samsung op zijn binnenlandse markt een omzetdaling van 7 procent tot 2.850 miljard won. De export steeg in het derde kwartaal vergeleken met het tweede kwartaal met drie procent tot 7.070 miljard won.