Vrees voor einde reisgigant MyTravel

De toekomst van reisonderneming MyTravel staat als gevolg van grote financiële problemen op het spel. Het Britse moederbedrijf van onder meer Marysol en Sunair kocht vorig jaar 50 winkels van het failliete NBBS. MyTravel maakte gisteren een tegenvaller van 50 miljoen pond (80 miljoen euro) bekend als gevolg van operationele en boekhoudkundige problemen. Het concern benadrukt dat het nog in staat is om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen. Waarnemers trekken dit echter in twijfel. Na de winstwaarschuwing, de derde in vijf maanden, daalde de koers met 80 procent.

MyTravel Nederland verwees vanochtend voor commentaar naar het moederbedrijf in het Engelse Rochdale. Daar volstaat men met de mededeling dat de consument met een gerust hart bij de reisorganisatie kan boeken. Een toelichting op de financiële problemen wordt niet gegeven. Beleggers vragen zich af of MyTravel er in zal slagen om de op korte termijn benodigde 480 miljoen pond (768 miljoen euro) boven tafel te krijgen die voor herfinanciering van de schulden nodig is. De meest recente resultaten dateren van dit voorjaar, toen MyTravel over de eerste helft van het boekjaar 122 miljoen pond (195 miljoen euro) verloor op een omzet van 1,7 miljard pond (2,7 miljard euro).

Volgens directeur Frankenhuis van concurrent TUI Nederland worden in zijn winkels de reizen van Marysol en Sunair nog gewoon verkocht. ,,Wij verkopen Marysol en Sunair, die beide zijn aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Vakantiegangers hoeven zich dus geen zorgen te maken''. Bij de Thompson-reisbureaus van TUI in Engeland zijn de gidsen al wel uit de schappen gehaald. Volgens Frankenhuis liggen de problemen vooral op de Britse markt. ,,Daar is de groei eruit.''

De financiële tegenvaller is voor een deel het gevolg van de slechte situatie op de internationale reismarkt. MyTravel, met 28.000 werknemers actief in Groot-Brittannië, Duitsland, Nederland en Amerika, kampt met een tegenvallende vraag, mede als gevolg van de aanslagen van 11 september. Binnen de Europese reiswereld woedt een concurrentieslag tussen marktleider TUI, (Holland International en Arke), Thomas Cook (Neckermann) en MyTravel als grootste spelers. Directeur F. van Eijk van MyTravel Nederland sprak onlangs tegenover deze krant van een `survival of the fittest'. ,,Er is sprake van een stagnerende markt. Wij richten ons nu op consolidatie.''

Het kille klimaat in de reisbranche is niet de enige verklaring voor de tegenvaller van 50 miljoen pond. Op het slechte zomerseizoen verloor het 12 miljoen. `Boekhoudkundige herzieningen' kosten nog eens 8 miljoen en maximaal 30 miljoen wordt als voorziening genomen om de boekhouding op orde te krijgen. Tot voor kort was Andersen, eerder ook actief voor het failliete Worldcom en Enron, accountant van MyTravel.

Breaking view: pagina 13