Verlies Ericsson drukt stemming

De koersen op het Damrak maakten vanmorgen per saldo pas op de plaats. Aanvankelijk openden Amsterdam en de andere beurzen wat hoger, maar later op de ochtend zakten de beurzen weer wat terug in afwachting van een lagere opening van Wall Street vanmiddag.

In Amsterdam was er rond het middaguur een verlies voor de AEX van 0,9 procent tot 340 punten. Parijs moest 1,8 procent inleveren en Frankfurt was 1,65 procent lager. Op de Duitse beurs heerste extra voorzichtigheid wegens een explosie in de buurt van het gebouw, die later een gasexplosie bleek. Londen verloor 1,3 procent.

Op het Damrak bungelden vooral banken en verzekeraars, zwaargewichten voor de belangrijkste graadmeter, onderaan. Handelaren realiseren zich dat zij veel geld hebben uitstaan in de kwetsbare technologiesector en tegelijkertijd mee lijden met het slechte beursklimaat. ABN Amro leverde 2,3 procent in, ING 3,9. Fortis 1,2 en Aegon 2,8 procent. Ook effectenbank Van der Moolen verloor 1,7 procent.

Handelshuis Hagemeyer moest achteruit wegens zijn aandeel in het faillissement van handelshuis Ceteco in 2000. De curatoren van Ceteco hebben Hagemeyer voor de rechter gedaagd, dat leidt mogelijk tot betaling van schadevergoeding. Het aandeel nam daarop alvast een voorschotje met een dip van bijna 4 procent. Philips en ASML bleven overeind dankzij gunstige cijfers van zowel IBM als Microsoft. Het electronicaconcern pakte 1,9 procent, de chipmachinefabrikant 2,3.

In heel Europa hielden de technologiefondsen zich nog goed overeind door de veel beter dan verwachte resultaten die Microsoft gisteren na sluiting van de beurs van New York bekendmaakte.

Het kwartaalverlies dat Ericsson vanmorgen publiceerde, had aanvankelijk niet echt grote gevolgen. Maar het verlies, dat veel groter was verwacht, klonk gaandeweg de ochtend steeds harder door op de rest van de beurzen.

De financiële sector kreeg een tik van Allianz. Volgens onbevestigde berichten heeft Deutsche Bank dat aandeel afgewaardeerd, en Allianz leed een koersverlies van 3,25 procent.

In Tokio steeg de Nikkei-index vanmorgen met 125 punten (1,4 procent) tot 9.086,13. Hongkong sloot 0,4 procent hoger, de beurs van Australië won na dagen van verliezen 0,7 procent.