Tribunaal: vijf jaar cel voor Serviër

De Bosnische Serviër Milan Simic (42) is gisteren door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag veroordeeld tot vijf jaar celstraf voor marteling, een misdaad tegen de menselijkheid.

Afgelopen voorjaar had Simic in de rechtszaal toegegeven dat hij moslim-gevangenen had gemarteld en in ruil voor die bekentenis lieten de aanklagers andere beschuldigingen tegen hem vallen, zoals de vervolging van Bosnische Kroaten en moslims in het Noord-Bosnische stadje Bosanski Samac.

De rechter die de veroordeling uitsprak zei gisteren dat marteling ,,bijzonder gruwelijk'' is en dat Simic geluk had dat hij geen langere gevangenisstraf opgelegd kreeg. De rechtbank had in de strafmaat rekening gehouden met Simic' gezondheid – hij zit in een rolstoel –, zijn coöperatieve houding tijdens het proces, en met zijn spijtbetuiging voor wat hij zijn ,,stadsgenoten en vrienden van school'' had aangedaan. De veroordeling was in overeenstemming met de eis van de aanklagers.

In de oorlog in Bosnië, van 1992 tot 1995, werden moslims en Kroaten uit Bosanski Samac gevangen genomen, gemarteld, verkracht of vermoord. Simic, econoom, zei tegen de rechters dat hij aan de marteling had meegedaan, op een nacht in de zomer van 1992, omdat hij dronken was geweest en hij overstuur door de dood van zijn beste vriend.

Simic kwam in een rolstoel terecht nadat er in 1993 een aanslag op hem werd gepleegd, hij werd in zijn auto beschoten vanaf de kant van de weg. Begin 1998 meldde hij zich vrijwillig bij het tribunaal, hij wist dat hij werd gezocht. ,,Wat moest ik? In deze rolstoel kan ik nergens heen'', zei hij in de zomer van dat jaar in een vraaggesprek met deze krant. Simic was toen tijdelijk vrij in verband met zijn handicap. Volgens Simic was het VN-cellenblok in Scheveningen niet ingesteld op gevangenen in een rolstoel. Hij had televisie bij zijn bed, maar geen afstandsbediening, en hij zei dat hij in de recreatieruimte van het cellenblok andere gevangenen in de weg zat als ze wilden pingpongen. De van oorlogsmisdaden verdachte Serviërs, Kroaten en moslims in de Scheveningse gevangenis waren allemaal vrienden van elkaar geworden.

Simic zal, na aftrek van voorarrest, in ieder geval over drie jaar vrij zijn. Na de uitspraak glimlachte de Bosnische Serviër naar zijn advocaten.