Touwtjes met varkentjes

Iedereen weet altijd alles. Waar dit of dat vandaan komt en waarom dit zo heet en waarom dat niet.

In Italië hebben ze paddestoelen, die we hier ook hebben en die wij eekhoorntjesbrood noemen. Maar in Italië heten ze varkentjes: porcini. Waarom? Ik weet het niet en ik wil het ook niet weten. Veel te leuk woord voor paddestoelen. Juist op dit moment, in de herfst, kan je in sommige winkels of op de markt eekhoorntjesbrood kopen, varkentjes dus. Heb je de varkentjes eenmaal in huis dan borstel je ze helemaal schoon.

Lelijke stukjes verwijderen. In stukken snijden en bakken in olie of boter. Misschien wat knoflook erbij. Peper en zout erop en een theelepel bloem erdoor roeren. Scheutje melk erbij en nog vijf minuten op het vuur houden. Fijngeknipte peterselie erop, en dat is het.

Spaghetti gaar koken en het water eraf gieten. Scheutje room erdoor. Paddestoelensaus op de spaghetti en als je dat lekker vindt ook nog geraspte Parmezaanse kaas.

Weet je waarom spaghetti spaghetti heet? Omdat dat het Italiaanse woord is voor touwtjes. En inderdaad, Als ik naar mijn bord spaghetti kijk zie ik een bord vol touwtjes. Met varkentjes.

Waarom heet touwtje eigenlijk touwtje?

    • Philip Mechanicus