Topman V. Lanschot gaat naar Rabobank

Rabobank heeft een nieuwe bestuursvoorzitter gevonden. Bert Heemskerk, nu nog de baas van Van Lanschot Bankiers, gaat de Rabobank Groep leiden. Hij volgt Hans Smits op, die zes weken geleden onverwacht opstapte.

Heemskerk verruilt per 1 december de bank voor vermogende particulieren voor de coöperatieve Rabobank. Dat hebben Van Lanschot en Rabobank gisteren bekendgemaakt. Heemskerk wordt opgevolgd door Harry Baeten (58). De laatste is een Van Lanschot-veteraan, die al 33-jaar bij de bank werkt en op dit moment vice-voorzitter is van de raad van bestuur.

De aanstelling bij Rabobank van Heemskerk is opmerkelijk ,,Het komt inderdaad niet vaak voor dat een iemand van een kleinere bank de baas wordt van een veel grotere retailbank'', zei Heemskerk vanmorgen in een reactie. Maar Heemskerk (59) heeft naar eigen zeggen nog genoeg `retailbankier-bloed' in zich stromen door zijn jarenlange ervaring bij de Amro-bank en later ABN Amro.

Heemskerk zei vanmorgen zich de komende jaren vooral op Nederland te willen richten, en op agrarisch bankieren in het buitenland. ,,Over de Europese dimensie, op het gebied van fusies, ga ik me voorlopig niet druk maken.''

Behalve Heemskerk treedt ook Piet van Schijndel, directeur van dochterbedrijf Interpolis, in december aan als nieuw lid van de raad van bestuur van Rabobank. Rabobank-bestuurder John van Nuenen gaat met pensioen.

Heemskerk: pagina 14