Tofu met groenten

Na de babi ketjap (varkensvlees met ketjap) en goelai van lamsvlees voor de tien proevers van Selia Schoonhoven op een `oost ontmoet west' proeverij serveerde ik een licht en niet scherp gerecht van groenten waarbij twee rode wijnen werden gedronken: een Baraka Syrah 2000 AOC - Beni Mitir, Les Celliers de Meknès uit Marokko en een Côte-du-Rhône Villages Vinsobres 1998 van Claude en Nicolas Jaume die naar Provençaalse kruiden smaakte. Mijn voorkeur ging uit naar de Rhône.

Snijd de tofu in blokjes van circa 2 centimeter. Verhit wat olie in een wok of koekenpan op een middelhoog vuur. Voeg de blokjes tofu toe en roerbak ze 4 tot 5 minuten, of tot ze rondom goudgeel zijn. Schep ze uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.

Breng een pan gezouten water aan de kook. Blancheer er telkens een paar minuten apart de bloemkoolroosjes, broccoliroosjes, minimaïs, sugar snaps of peultjes in.

Verhit de 3 eetlepels olie in een wok of grote koekenpan op een middelhoog vuur. Doe er de knoflook in en roerbak circa 30 seconden. Laat de knoflook niet bruin worden. Schep er de tofu en alle groenten door. Voeg de vissaus, oestersaus, suiker en peper toe en roerbak 3 tot 4 minuten, of tot de groenten bijtgaar zijn.

    • Kim Maclean