Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de ontwikkelingen na de val van het kabinet en een reportage over Ierland dat verdeeld is over de uitbreiding van de Europese Unie met arme landen. Ned.2, 17.30-18.43u.

B&W. Gesprek met VVD'er Hans Wiegel en Simon Fortuyn van de Pim Fortuyn Foundation over wat er in de afgelopen maanden nog over is van de ideeën van de op 6 mei doodgeschoten Pim Fortuyn. Ned.3, 19.30-20.00 uur

Nova. De resultaten van een enquête over wat de LPF-stemmers nu gaan doen en aandacht voor de biografie over acteur Rijk de Gooyer. Ned.3, 22.30-22.57u.

Nieuwe stuurlui. Gesprek met demissionair minister van Onderwijs Maria van der Hoeven over de val van het kabinet, de rol van Balkenende en de LPF. Ned.1, 23.47-0.28u.

DOCUMENTAIRE

Sex'n Drugs und Technofieber. Over de honderdduizenden technofans in Duitsland die iedere zomer van festival naar festival trekken. Onder invloed van partydrugs houden zij het vol om 48 uur achter elkaar op de dansvloer te staan. ARD, 21.45-22.15u.

FILM

. Jumpin' Jack Flash (Penny Marshall, 1986, VS). Aanstekelijk komediedebuut van de latere regisseuse van o.a. Big werkt vooral door de persoonlijkheid van Whoopi Goldberg als eigenzinnige kantoorjuffrouw, die via mysterieuze boodschappen op haar computer in een spionage-intrige belandt. SBS6, 20.00-21.55u., met reclame.

. Back to the Future II (Robert Zemeckis, 1989, VS). Parate kennis van deel 1 strekt tot aanbeveling bij het kijken naar fantasierijke vervolgfilm waarin andermaal grenzeloos wordt gegoocheld met tijdniveaus. Michael J. Fox komt zijn ouders, kinderen en zichzelf tegen wanneer hij, met behulp van de tijdmachine van Christopher Lloyd, zowel in 2015 als in 1955 de vloek op zijn familie probeert te corrigeren. V8, 20.30-22.25u., met reclame.

The Devil's Own (Alan J. Pakula, 1997, VS). Adequate politieke thriller, waarin IRA-man Brad Pitt anoniem onderduikt bij de eerzame Iers-Amerikaanse politieman Harrison Ford, mondt uit in een psychologisch drama over de vader-zoon-relatie van een moraalridder en een jonge machiavellist. VRT, 21.45-23.44u.

The Avengers (Jeremiah Chechik, 1998, VS). Potsierlijke, rijkelijk met explosies en trucages opgesierde Hollywood-speelfilmvariant van de ook hier geliefde Britse tv-serie De wrekers ontbeert de wit van het origineel. Ralph Fiennes speelt Patrick Macnee's rol van John Steed en Uma Thurman verving Diana Rigg als Emma Peel. Met Sean Connery als superschurk. SBS6, 23.00-0.30u., met reclame.

. Liulian piao piao / Durian Durian (Fruits Chan, 2000, Fr./Hongkong/China). Hongkongse cineast Chan (Kanton, 1959) geeft met uit de hand gedraaide, geïmproviseerde beelden een realistisch beeld van Hongkong. Symbolische hoofdpersoon is een Noord-Chinese jongedame die er werkt als prostituee en er vriendschap sluit met een 8-jarig, illegaal buurmeisje. Ned.3, 23.43-1.45u.

. Glengarry Glenn Ross (James Foley, 1992, VS). Grimmige verfilming van David Mamets gelijknamige toneelstuk over vastgoedhandelaren in een mensonterende competitie. Met Jack Lemmon als ooit succesvolle makelaar en Al Pacino als gedreven topverkoper. Net5, 0.05-2.00u., onderbroken door reclame.

Virtuosity (Brett Leonard, 1995, VS). Schreeuwerige, op papier interessante thriller speelt in de nabije, vollledig computergestuurde toekomst. Denzel Washington versus een virtuele bad guy (Russell Crowe) wiens karakter werd samengesteld uit die van 200 seriemoordenaars. BBC1, 0.20-2.05u.

RADIO

Kunststof. Gerrit Kouwenaar vertelt over zijn nieuwe dichtbundel Totaal witte kamer. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van kunstenares Mynke Buskens in Hurwenen onder meer besprekingen van het boek De klas (Tjech Herrmann Ungar) en de documentaire De ramp geregisseerd door Koert Davidse, over de watersnoodramp in 1953. In het tweede uur de Haagse schilder Kees Koomen. 747AM, 22.02-24.00u.

Kamerbreed. Demissonair minister van Binnenlandse Zaken Remkes praat over het veiligheidsplan en de komende verkiezingen. Verder staatssecretaris Joop Wijn van Economische Zaken over de vraag welke uitwerking de val van het kabinet kan hebben op de niet zo florerende Nederlandse economie. Morgen, Radio 1, 11.04-12.00u.