Schandalen VS `prijzig'

De recente boekhoudschandalen in de Verenigde Staten hebben meer dan 200 miljard dollar gekost aan banen, pensioenen, belastinginkomsten en beleggingsgeld.

Dat staat in een rapport dat gisteren werd gepubliceerd door de coalitie `No More Enrons', die gedeeltelijk wordt gefinancierd door consumentenorganisaties en vakbonden in de VS. Volgens het rapport is alleen al aan pensioenen 181,4 miljard dollar in rook opgegaan. Misgelopen belastingopbrengsten worden op 13 miljard dollar geschat en teloorgegane banen op meer dan 1 miljoen. Managers van de betrokken bedrijven zouden miljarden dollars op hun aandelen hebben geïncasseerd.

De leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, Tom Dashle, zei dat president Bush en de Republikeinen blaam treft, omdat zij gefaald hebben krachtig actie te ondernemen. ,,Het vertrouwen in onze ondernemingen en onze markten is ernstig geschaad.''

Juist gisteren maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie bekend dat Timothy Belden, destijds de belangrijkste energiehandelaar bij Enron, heeft bekend met anderen samengezworen te hebben om tijdens de energiecrisis in Californië in 2001 de stroomprijzen frauduleus te manipuleren. De voormalige energiehandelaar werkt met Justitie samen om strafverlichting te krijgen.

Senator Dashle riep president Bush opnieuw op om Harvey Pitt, de voorzitter van de Amerikaanse beurstoezichthouder, te ontslaan. Pitt wordt door de Democraten ervan beschuldigd dat hij de accountants de hand boven het hoofd houdt en de benoeming van een sterke toezichthouder op de accountantskantoren blokkeert. Republikeinen beschuldigden gisteren op hun beurt de Democraten van politieke spelletjes. Volgende maand zijn er tussentijdse verkiezingen voor het Amerikaanse Congres. Het rapport van de coalitie beroept zich op openbare bronnen en gaat in op boekhoudschandalen, zoals bij Enron, Worldcom en accountantskantoor Andersen.