Prodi wekt woede met `dom' Stabiliteitspact

Romano Prodi, de voorzitter van de Europese Commissie, heeft brede verontwaardiging gewekt met zijn opmerking dat het Stabiliteitspact ,,dom'' is. Europese regeringsleiders hebben als reactie het pact, met afspraken over het wegwerken van begrotingstekorten, onaantastbaar verklaard.

Een eurocommissaris die anoniem wil blijven noemde het gisteravond ,,onbegrijpelijk'' dat de voorzitter, die toeziet op naleving van Europese verdragen, een onderdeel ervan ,,dom'' noemt. De Nederlandse europarlementariër Maij-Weggen (CDA) noemde Prodi's uitspraak ,,een nagel aan zijn Europese politieke doodskist''. De christen-democraten in het Europees Parlement eisen dat Prodi maandag opheldering verschaft.

De omstreden uiting verscheen in het Franse dagblad Le Monde. Prodi zegt: ,,Ik weet heel goed dat het Stabiliteitspact dom is, net zoals alle besluiten die star zijn.'' In reactie daalde de euro een cent in waarde tegenover de dollar.

Het Stabiliteitspact staat onder druk, omdat sommige landen in het eurogebied zich er niet aan houden. Frankrijk, Duitsland en Italië dreigen de vastgelegde grens van 3 procent begrotingstekort te overschrijden. Portugal deed dit al. Frankrijk wil niet beloven dat het voldoet aan de opgelegde doelstelling in 2006 begrotingsevenwicht te bereiken, maar haalde gisteren wel uit naar Prodi. ,,De principes van het Stabiliteitspact zijn goed. We moeten ze verdedigen'', aldus de Franse premier Raffarin.

De Spaanse premier Aznar hield Prodi gisteren voor dat het Stabiliteitspact ,,een essentiële basis voor economische groei'' is. De Luxemburgse premier Juncker zei: ,,Het Stabiliteitspact is niet stom. Het is stom om vandaag schulden te maken en die voor een volgende generatie na te laten.'' Alleen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi zei dat flexibiliteit nodig is.

De woordvoerder van Prodi, Jonathan Faull, probeerde gisteren de schade te beperken door te zeggen dat de voorzitter het pact zelf niet stom heeft willen noemen. Prodi zou hebben bedoeld ,,dat een overdreven starheid bij de toepassing van het pact stom zou zijn''.

Sinds Prodi in 1999 aantrad, is hij bijna legendarisch om zijn uitglijders. Zo zei hij vorig jaar in Ierland dat het Verdrag van Nice niet nodig is voor de uitbreiding van de EU, nadat de Ieren dat hadden afgewezen. Prodi heeft ook de snelle interventiemacht voor vredestaken van de EU, die in oprichting is, ,,het Europese leger'' genoemd. Daarmee stapte hij in het bijzonder op de zere tenen van neutrale EU-lidstaten als Ierland.

DOM PACT: pagina 13

    • Ben van der Velden