Pinpasfraudeurs gaan ingenieus te werk

Pinpasfraudeurs gaan te werk als high tech bankkrakers. Ze gebruiken minuscule camera's en monitoren, zo bleek gisteren voor de rechtbank.

Het verdachte Ford Transit busje stond op zo'n 400 meter afstand van de ING Bank in Bussum geparkeerd. In de achterbak vond de politie een minuscule camera, een monitor en een transformator. In een andere auto, een Volkswagen Passat, lag een accu. Zie hier het gereedschap van de hedendaagse pinpasfraudeur.

In juli van dit jaar ontving de Criminele Inlichtingen Eenheid van het politiekorps Amsterdam-Amstelland een tip. Een criminele groep zou in het weekeinde van 10 en 11 juli proberen bij de ING Bank in Bussum en de Rabobank in Eemnes een `pinpaskraak' op te zetten. Een pinpaskraak?

De fraudeurs installeren, zo luidt de theorie van het OM, een piepklein cameraatje boven het toetsenbord van een geldautomaat. Ze kiezen er afgesloten bankruimtes met geldautomaten voor uit. Bankklanten kunnen daar alleen binnenkomen door hun betaalpassen door de kaartlezers van de deur te halen. In hun busje kijken de fraudeurs via een monitor mee hoe nietsvermoedende mensen hun pincodes intoetsten. De kaartlezer in de deur hebben ze natuurlijk vervangen door eentje met een geheugen. De kopieën van de magneetstrippen, die zo worden gemaakt, worden dan later overgezet op vervalste passen.

In Bussum is het zo ver niet gekomen, dankzij tussenkomst van de politie. Voor de rechtbank in Amsterdam, in een strafproces tegen twee verdachten van pinpasfraude, werd gisteren – voor het eerst sinds het losbarsten van het nieuws over pinpasfraude in Nederland – uit de doeken gedaan hoe de criminelen volgens justitie te werk zijn gegaan. De Nederlandse Vereniging van Banken gaf in juni voor het eerst openlijk toe dat fraude met pinpassen mogelijk is. Zogenoemde spookopnames, zonder medeweten van de pashouder, kunnen plaatshebben, zo erkenden de Nederlandse banken. De schuld voor onverklaarbare afschrijvingen legden de banken voorheen altijd bij de consument. Maar dit konden de banken niet volhouden, toen er een aantal pinpasfraudezaken bekend werden gemaakt door de politie en justitie.

Blues, zo heet het inmiddels omvangrijke pinpasdossier van het Amsterdamse parket. Hendrik Jan Biemond, voorkennisspecialist en tot eind vorig jaar nog partner bij het advocatenkantoor Allen and Overy, is de zaakofficier.

Het begon met de fraude in april bij het tankstation van Total, achter het Okura hotel in Amsterdam. De medewerker achter de kassa was benaderd door twee mannen van begin twintig met de vraag of hij wat geld wilde bijverdienen. Dat wilde de kassabediende wel, zo zei hij gisteren tegen de rechtbank. Zijn handlangers gaven hem een kaartlezer, waarmee magneetstrippen van creditcards en pinpassen konden worden nagemaakt. Voor elke pinpas die hij kopieerde, zou hij 400 euro vangen, voor de creditcards 100 euro. Terwijl hij pasjes kopieerde, keken de handlangers mee over de schouder van de pinnende tankklanten.

Interpay, de betalingsverkeerorganisatie van de banken, deed kort daarop aangifte voor een aantal slachtoffers. Als gevolg van spooktransacties waren deze gedupeerden bij elkaar meer dan 20.000 euro kwijtgeraakt. Toevallig hadden alle slachtoffers ook bij hetzelfde tankstation van Total getankt in april. Videobeelden lieten vervolgens zien hoe de kassamedewerker op bepaalde momenten pasjes nog even langs een ander apparaatje haalde. Deze verdachte heeft inmiddels bekend.

De Total-zaak leidde justitie, via de tip van de Criminele Inlichtingen Eenheid en een 06-nummer van een van de handlangers van de Total-medeweker, naar de ING Bank in Bussum. Dat was in juli. De politie heeft toen in Bussum een aantal mannen aangehouden. De verdachten waren volgens justitie bezig om een pinpaskraak op te zetten. Thuis, bij een van de verdachten, trof de politie een laptop van Compaq Armada, met daarop een serie van ruim 30 bankrekeningnummers. En deze vondst leidde weer tot een andere pinspasfraudezaak.

In juni had Interpay ook aangifte gedaan voor cliënten van de Rabobank in Ouderkerk a/d Amstel. Uit het dossier blijkt dat op de laptopcomputer van de verdachte ook een tiental rekeningnummers stond van Rabobank-klanten uit Ouderkerk.Deze mensen hebben meer dan 30.000 euro verloren als gevolg van spookopnames. Hier moet de camera en monitormethode zijn gebruikt, denkt het OM. De zaak wordt volgend jaar vervolgd.

    • Philip de Wit