Partijtop wil Nawijn als leider van LPF

Demissionair minister Hilbrand Nawijn (Justitie) is de voornaamste kandidaat om lijsttrekker te worden van de LPF. Het interim-partijbestuur, de bewindslieden De Boer en Van Leeuwen en LPF-fractievoorzitter Herben hebben gisteren hun voorkeur voor Nawijn uitgesproken. Nawijn zei hierover na te gaan denken.

Fractievoorzitter Herben zei woensdagavond nog dat de afgetreden minister Heinsbroek (Economische Zaken) het beste de eerste man op de lijst kon worden, maar gisteren kwam hij hier op terug. ,,Ik voel ook wel voor Steven van Eijck (staatssecretaris Financiën, red.), eventueel voor Heinsbroek. Maar Nawijn is electoraal gezien interessant. Hij straalt het echte LPF-gevoel uit.'' Heinsbroek heeft volgens Herben een moeilijke relatie met de LPF, maar ,,die kan hersteld worden''.

Na afloop van een bijeenkomst van de LPF-bewindslieden verklaarde Nawijn dat zij hadden overwogen meteen uit het demissionaire kabinet te stappen. Ze blijven nu toch zitten ,,voor het landsbelang''. Minister De Boer (Verkeer en Waterstaat) overweegt na de verkiezingen uit de politiek te stappen, staatssecretaris Van Leeuwen wil wel actief blijven in de LPF.

De LPF komt morgen bijeen in de Jaarbeurs in Utrecht, waar een nieuw bestuur zal worden gekozen. Het interim-bestuur, met onder anderen voorzitter Maas en advocaat Hammerstein, zal de algemene ledenvergadering voorstellen de huidige status te vervangen door een formele aanstelling als bestuur. Hammerstein zei woensdag ,,nog de buik vol te hebben'' van de LPF. De partij kon volgens hem het beste worden opgeheven. Gisteren was hij van mening veranderd. De verkiezing van een lijsttrekker en andere kandidaten staat zaterdag niet op het programma.

Marten Fortuyn, de broer van de vermoorde Pim Fortuyn, kondigt aan actief te willen worden in de LPF. ,,Ik ben geen politicus, ik hoor niet in die arena thuis. Maar mocht ik wat voor die partij kunnen betekenen, dan doe ik dat. Ik ben een Fortuyn, ik ben 59 jaar en ik heb ervaring. Ik heb mensenkennis en ik heb rust.'' Hij zegt dat het moment is gekomen zijn mond open te doen. ,,Pim heeft een beweging gezien onder de bevolking, hij heeft die verwoord en er een politiek onderwerp van gemaakt. Dat wat Pim op gang heeft gebracht, daar ben ik mee bezig.'' Marten Fortuyn zegt een voorkeur te hebben voor Albert de Booij, een van de oprichters van de LPF, als nieuwe voorzitter.

Fortuyn zegt zich er ,,luidkeels'' tegen te zullen verzetten dat drie of vier partijen uit de LPF ontstaan. ,,Het stemt mij verdrietig wat er gebeurt. Die wezenloosheid begrijp ik niet. Ik heb zelf midden in dat proces gestaan, maar wezenloos ben ik nooit geweest.''

Wijnschenk zei gisteravond in een uitzending van Radio Flevoland dat hij zijn lidmaatschap van de LPF opzegt en als zelfstandig Kamerlid verder gaat. Volgens hem is in de LPF-fractie ,,de complete waanzin'' uitgebroken. Hij zei geen lid meer te willen zijn van ,,die vreselijke partij''. Wijnschenk zei de politiek wel ,,een mooi vak'' te vinden. Hij overweegt dan ook verder te gaan in een nieuwe partij. Of dat samen met Heinsbroek is, met wie hij de laatste weken een sterke band lijkt te hebben gekregen, liet hij in het midden.

Het Tweede-Kamerlid Zeroual heeft besloten zich niet meer beschikbaar te stellen voor de LPF-lijst. Zij vertrekt na de verkiezingen uit de politiek.

De LPF-bewindslieden zeiden gisteren nog woedend te zijn op de VVD. Zij verwijten VVD-leider Zalm onnodig de val van het kabinet te hebben veroorzaakt. Nawijn: ,,De LPF-bewindslieden voelen zich bekocht. We offerden twee ministers op in het landsbelang. Toen hadden we door kunnen gaan en dan trekt Zalm toch de stekker eruit. Wij vinden het landsbelang belangrijker dan de VVD.''

WWW.NRC.NL: dossier LPF