MyTravel in de nesten

MyTravel, de Britse touroperator, heeft zijn winstverwachting voor dit jaar drastisch verlaagd, waardoor de koers van zijn aandelen in een duikvlucht terecht is gekomen. Het bedrijf zei dat het zijn verwachting wellicht met 12 miljoen pond naar beneden moet bijstellen als gevolg van slechte marktomstandigheden in het Verenigd Koninkrijk. Nog eens 8 miljoen pond kan worden toegeschreven aan boekhoudkundige blunders. Het bedrijf, dat onlangs van Arthur Andersen is overgestapt op een ander accountantskantoor, zei dat wellicht ook eerdere accountantsrapporten zullen moeten worden herzien.

De bekendmaking door MyTravel van zijn boekhoudkundige problemen komt precies een jaar na het begin van het Enron-schandaal. Hoewel MyTravel nagenoeg niets voorstelt in vergelijking met het failliete energieconcern, doen zijn problemen in de verte denken aan Enron. De overeenkomst is dat beide bedrijven klant waren van Arthur Andersen.

Maar terwijl de problemen van Enron goed gedocumenteerd zijn, moeten die van MyTravel nog helemaal blootgelegd worden. Het bedrijf bewaart het stilzwijgen. In een korte verklaring waarschuwde het concern slechts dat de winst over 2002 wellicht 50 miljoen pond lager zal uitvallen, deels als gevolg van boekhoudkundige onregelmatigheden. Deze bekendmaking volgde op een soortgelijke verklaring twee weken geleden dat bij verzekeringspolissen met een gezamenlijke waarde van 15 miljoen pond ook sprake was van onnauwkeurig boekhouden.

Niet alleen de geloofwaardigheid van het management staat op het spel. MyTravel moet in maart ook een kredietlijn van 250 miljoen pond herfinancieren. Totdat Deloitte & Touche de boeken heeft goedgekeurd, zal niet duidelijk zijn of MyTravel nog financieringsmogelijkheden heeft. En zelfs als de oneffenheden in de boeken worden gladgestreken, kunnen de activiteiten tussentijds nog dramatisch onder de omstandigheden lijden. Wie stort er nu een aanbetaling voor een reis op de rekening van een touroperator die op de datum van vertrek misschien niet meer bestaat?

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Sara Henkin