Museumdirecteur

Ik realiseer me nu pas goed hoe weinig moderne en hedendaagse kunst ik in de grote Nederlandse musea de laatste jaren gezien heb. Met alle respect voor H.M. de koningin, maar je reist niet tweemaal drie uur – of, als je pech hebt: vier – om Mulisch' willekeurig allegaartje in het Stedelijk te bekijken. In dezelfde tijd of (veel) minder ben je in Gent of in Villeneuve d'Asq voor resp. een superieure retro van Kounellis of een dito van analytisch kubisme.

Mag ik aan mevrouw Wesselings lijstje potentiële museumdirecteuren in haar artikel `Van Kunst houden m/v' (vrijdag 4 oktober 2002) een buitenlandse vrouw toevoegen?

Ik bedoel Suzanne Pagé.

Ik weet helemaal niet of zij beschikbaar zou zijn, maar haar staat van dienst in de directie van het Musée de l'Art moderne de la ville de Paris is indrukwekkend. Zij was nauw betrokken bij spraakmakende tentoonstellingen als `Le Fauvisme ou L'Épreuve du Feu' van 1999 en bij die wonderbaarlijke retrospectieve van Mark Rothko. Mevrouw Pagé heeft ook een zeer goede en heldere pen. Haar inleidingen zijn vermaard.

Bij ieder bezoek aan de Franse hoofdstad trek ik wel een uurtje of wat uit voor het `Stedelijk' van Parijs. Dit museum heeft altijd wel een verrassing in petto!

We hebben al een Française in Rotterdam, dus waarom niet ook een in Amsterdam?

    • Cees Barnasconi