Museum betaalt losgeld voor gestolen model

Het Westfries Museum in Hoorn heeft woensdag 500 euro losgeld betaald voor een gestolen model van een VOC-schip. Het model, met een waarde van 15.000 tot 20.000 euro, werd op zondag 6 oktober uit een etalage van de Hema in Hoorn ontvreemd.

Ter gelegenheid van de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, 400 jaar geleden, was de etalage in VOC-stijl aangekleed. Het model van een 17de-eeuws fluitschip was een van de pronkstukken uit de collectie van het museum. Na de diefstal wilde museumdirecteur R. Spruit aangifte doen, maar de politie had geen tijd, aldus de directeur. ,,Toen ben ik zelf maar op onderzoek uitgegaan.'' Via de lokale media en kunsthandelaren maakte hij de diefstal bekend. Het museum loofde een beloning van 500 euro uit en levenslang gratis toegang tot het museum. Begin deze week werd het museum gebeld door een man die zei het schip in bezit te hebben. Hij wilde het teruggeven, maar eiste ook de beloning van 500 euro op. ,,Woensdag ben ik met het geld naar een parkeerplaats in Hoorn gereden. Daar lag het schip in een droge greppel. Het geld heb ik achtergelaten, want afspraak is afspraak'', vertelt de museumdirecteur. Hij heeft geen moment gedacht de politie in te schakelen. ,,Die hebben toch nooit tijd'', zegt Spruit. De identiteit van de vinder is niet bekend. Er is geen aanspraak gemaakt op de levenslange gratis toegang tot het museum.