Microsoft verrast met goed resultaat

De Amerikaanse softwareproducent Microsoft heeft de financiële markten verrast door de afgelopen drie maanden een hogere omzet en een verdubbeling van de winst te boeken. De beter dan verwachte cijfers contrasteren met de recente, minder goede cijfers van concurrent Sun en Microsoft-partner Intel.

Microsoft maakte de resultaten over het derde kwartaal gisteren bekend. Beleggingsanalisten wijzen erop dat de goede cijfers van Microsoft, het grootste softwareconcern ter wereld, niet opgevat mogen worden als een signaal voor herstel van de technologiesector. De hogere omzet en winst van Microsoft is volgens hen met name te danken aan een nieuw licentiesysteem voor softwareprogramma's dat door Microsoft is ingevoerd. Klanten hadden tot 31 juli de tijd om te beslissen mee te doen aan dit nieuwe systeem waarbij gebruikers een jarenlange verbintenis met het softwarebedrijf aangaan.

Microsoft boekte de voorbije drie maanden een winst van 2,73 miljard dollar (2,79 miljard euro), meer dan een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Destijds werd echter een afschrijving genomen op belangen in andere bedrijven van in totaal 1,2 miljard dollar. Het afgelopen kwartaal schreef Microsoft voor 291 miljoen dollar af op slechte investeringen.

De omzet klom naar 7,75 miljard dollar, tegen 6,13 miljard een jaar eerder. De omzetstijging schrijft het softwarebedrijf toe aan het nieuwe licentie-programma voor zowel het besturingssysteem Windows en Office, de twee belangrijkste softwareproducten van Microsoft. De nieuwste versies daarvan heten XP.

De Amerikaanse onderneming heeft weinig vertrouwen in de ontwikkelingen op de markt voor personal computers en de bestedingen aan automatisering. Volgens de onderneming zal de verkoop van pc's wellicht licht aantrekken. Analisten verklaren dat Microsoft daarmee niet verwacht dat de markt dit jaar een duidelijk herstel van de groei zal laten zien.

Voor het huidige kwartaal verwacht Microsoft een omzet die ligt tussen de 8,5 en 8,6 miljard dollar. Het laatste kwartaal is traditioneel één van de beste wegens de Kerstverkopen.

Het aandeel Microsoft steeg gisteren licht tot 50,7 dollar.