Lamy mengt zich in conflict met China

Europees commissaris Pascal Lamy (Handel) heeft zich in het handelsconflict tussen Nederland en China gemengd. Lamy, die op dit moment een bezoek aan China aflegt, poogt te bemiddelen in de wederzijdse boycot van ladingen veterinaire producten. De commissaris wil China echter geen beloften doen.

Zes maanden geleden vernietigde Nederland een aantal zendingen Chinees vlees en garnalen met het in de Europese Unie verboden antibioticum chlooramfenicol. Daarop kondigde China een ban op Nederlandse veterianire producten af. Volgens het Aziatische land moeten beide gebeurtenissen echter los van elkaar worden gezien.

Een oplossing van het handelsconclict tussen beide landen raakte verder weg toen China wenste om van Europa iets `in ruil' te krijgen voor het opheffen van de ban tegen Nederland. China hoopt op een soepeler toepasing van de Europese regels dan waarvan op dit moment sprake is. Peking vindt de `zero tolerance' op antibiotica als chlooramfenicol in voedsel die de EU hanteert overdreven.

Lamy sluit echter uit dat de Europese Unie op dat gebied compromissen zal sluiten. ,,China begrijpt niet dat mijn collega David Byrne en ik aan dezelfde kant van de Chinese Muur staan'', zo verklaarde Lamy desgevraagd. Byrne is de EU-commissaris voor Gezondheid en Consumentenbescherming. Lamy: ,,We zijn niet uit op protectionisme, maar over gezondheid valt niet te dealen.''

China gelooft echter niet dat de opstelling van de Europese Unie wordt ingegeven wordt door nobele motieven. Het land verdenkt Europa ervan een nieuwe non-tarifaire handelsbarrière op te willen werpen. Dat zou bereikt kunnen worden door de huidige strenge Europese normen op de import van voedsel. China hoopt juist op een grote groei in de export van vlees en vis.

Volgens Lamy is van een barrière echter geen sprake. Hij stelt dat bescherming van de voedselveiligheid voor de EU een principiële zaak is. ,,Uiteindelijk komt het erop neer dat wij onze standaard niet zullen wijzigen'', zegt Lamy.

Met het recent verworven lidmaatschap van de wereldhandelsorganisatie WTO heeft China zich daarnaast verplicht importtarieven op landbouwproducten met twintig procent te verlagen.