Kliniek `zwart' gebouwd

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft gisteren bij het Dijkzigt-ziekenhuis een centrum voor chirurgische dagbehandeling geopend, dat is gebouwd zonder dat daarvoor de voorgeschreven procedures zijn doorlopen. Het Erasmus MC draait hierdoor zelf volledig voor de kosten op.

Volgens bestuursvoorzitter R. Meijerink is vier jaar geleden besloten om hiervoor 9 miljoen euro uit de eigen middelen te gebruiken, omdat de bouw vele jaren langer zou duren als alle procedures gevolgd zou worden.

Met de komst van de nieuwe chirurgische dagbehandeling kunnen de wachtlijsten voor onder andere staaroperaties, spataderen, liesbreuken en sterilisaties versneld worden weggewerkt.

Ook de afdelingen kaakchirurgie, dermatologie, pijnbestrijding en keel-, neus- en oorheelkunde gaan in het centrum opereren. Voorlopig kost dit het ziekenhuis extra geld, omdat de vergoeding voor dagpatiënten lager is dan voor reguliere patiënten. Meijerink riep de politiek op met dit ,,ontmoedigingsbeleid'' te stoppen. Prestatiegericht werken wordt in de zorg nog steeds niet beloond, aldus Meijerink.

Om de kosten voor het chirurgische centrum te drukken, onderhandelt het Erasmus MC met privéklinieken, die 's avonds en eventueel 's nachts van de operatiekamers gebruik gaan maken. MediNova, een keten van zes privéklinieken, is via zorgverzekeraar Achema een belangrijke gegadigde.