Kabinetscrisis

Een zegen? Hoe kun je een kabinetscrisis in deze tijd een zegen noemen? We zitten midden in een economische crisis, de beslissende fase in de uitbreiding van de EU is aangebroken en er is sprake van oorlogsdreiging in het Midden- Oosten. Maar uitgerekend mijnheer Melkert vindt het een zegen (NRC Handelsblad, 17 oktober). En met hem uiteraard de partijen aan linkerzijde en een groot deel van de pers.

Nu is het aan de pastoor of de dominee om de zegen te geven. Maar goed, de zegen van de linkse kerk is in ieder geval binnen. Weten we meteen wat voor hen belangrijker is: de eigen machtspositie, niet het landsbelang. De dames en heren van de LPF moeten zich natuurlijk diep schamen: 1,6 miljoen veelal nieuwe kiezers staan weer in de kou. En niet vanwege inhoudelijke verschillen van mening maar vanwege persoonlijke ambities. Zeer vervelend ook voor de koningin die wel wat anders aan haar hoofd heeft.

Ook bij andere partijen persoonlijke belangen voor de inhoud: neem de PvdA.

Voor Ad Melkert wordt een echte Melkertbaan geregeld: de man die creatief omging met Europese subsidies krijgt namens Nederland het beheer over geld van de Wereldbank. En Klaas de Vries, als minister verantwoordelijk voor de veiligheid van Pim Fortuyn, wordt voorgedragen als politiek leider terwijl het onderzoek naar de bescherming van Fortuyn nog loopt. Helaas is voor Netelenbos nog niets gevonden.

Als volksvertegenwoordiger dien je jezelf in dienst te stellen van de kiezer die jou op grond van de inhoud van het programma van jouw partij opdracht heeft gegeven om die plannen ten uitvoer te brengen. Zolang voor veel politici echter de eigen carrière belangrijker is dan het uitvoeren van die opdracht zullen alleen maar meer kiezers thuisblijven of stemmen op nieuwkomers, met alle gevolgen van dien.

    • Robert-Jan Steegman