Jeff Buckley

De kluis met onuitgebracht materiaal van wijlen Jeff Buckley begint leeg te raken. En misschien heeft Buckleys nalatenschap moeder Mary Guibert financieel niet gebracht wat zij ervan verwacht had. Want anders dan uit geldzucht kan ik de nieuwste postume Jeff Buckley release, Songs To No One, niet verklaren.

Bedoeld als een document dat Buckleys samenwerking met Gary Lucas in aanloop naar het album Grace had moeten vastleggen, maar helaas niet meer dan een allegaartje van al of niet gemanipuleerde duetten. De combinatie Lucas/Buckley zorgde er onweerlegbaar voor dat Jeff zijn schroom van zich afwierp, en zijn stem de ruimte gaf. Maar wat later in Lucas' band Gods & Monsters plaatsvond was voor Buckley verre van inspirerend. Gelukkig dus dat Buckley solo ging. De demo's die hier zijn verzameld laten een zoekende zanger horen, die Lucas' gitaarpatronen met weinig succes in pop tracht om te toveren. Misschien zag Lucas in Buckley de veelzijdige zanger die zijn legendarische Magic Band kon doen herleven, maar Buckley had juist een meer romantische benadering nodig om een enorme stap voorwaarts te zetten.

Jeff Buckley/Gary Lucas, Songs To No One 1991-1992; Knitting Factory, Recall 020

    • Nanne Tepper