Indonesië wil geestelijke horen

De Indonesische politie wil morgen een radicale moslimgeestelijke horen, die wordt verdacht van recente terreurdaden en banden met Al-Qaeda. Het gaat om Abu Bakar Ba'ashir, die een islamitisch internaat beheert in Midden-Java.

Ba'ashir woonde bijna vijftien jaar in Maleisië en wordt door de Maleisische autoriteiten beschouwd als de geestelijke leider van Jema'ah Islamiyah (JI), een netwerk van radicale moslims dat in Zuidoost-Azië een islamitische staat wil vestigen. De Amerikaanse CIA en de politie van Singapore en Maleisië beschouwen JI als een filiaal van Al-Qaeda.

De politie zal Ba'ashir ongetwijfeld willen ondervragen over de bomaanslagen op Bali, waarbij afgelopen weekeinde bijna 200 mensen het leven lieten. Maar of het verhoor morgen doorgang kan vinden, werd vanmiddag onzeker toen bekend werd dat Ba'ashir in een ziekenhuis was opgenomen. Eerder op de dag had de schriftgeleerde in Solo, Midden-Java, nog 300 aanhangers toegesproken. Hij noemde ,,Amerika de enige ware terrorist'' en bad voor de gezondheid van Osama bin Laden.

Ba'ashir is al tweemaal eerder verhoord door de Indonesische politie, maar steeds heengezonden `bij gebrek aan bewijs'. Dat hij nu opnieuw verhoord wordt, volgt op recente uitlatingen van een Arabier, Umar Al-Faruq, volgens de VS contactpersoon van Al-Qaeda in Zuidoost-Azië. Al-Faruq werd in juni met een vals paspoort opgepakt in Bogor en uitgewezen. Hij zit nu in Amerikaanse gevangenschap in Afghanistan. Indonesische agenten kregen deze week toestemming hem te verhoren.

Al-Faruq zou hebben bekend een aanslag te hebben beraamd op president Megawati Soekarnoputri en verantwoordelijk te zijn voor recente bomaanslagen in Indonesië. Zijn betrokkenheid bij de bomaanslagen op Bali is nog niet vastgesteld. Volgens de politie heeft Al-Faruq nauwe banden met Ba'ashir.