Het kleine kokkerellen

De Britse superkok Naked Chef Jamie Oliver komt er in al zijn boeken op terug: wie kinderen van jongs af aan bij het koken betrekt, kweekt fijnproevers. Kinderen houden van koken. Niet alleen van koekjes bakken en versieren, maar ook van echt eten maken. Het is spannend om boodschappen te doen, het is spannend om je ouders te voeden. Wie zelf kruiden kiest, wie zelf roert en proeft, zal de zoete spekkiessmaak voorbijschieten. Die leert meer smaken waarderen.

Er zijn in Nederland diverse keukens en restaurants waar kinderen kunnen leren koken, bijvoorbeeld op een partijtje. Kinderkeuken `Stampot Janssen' zit in Veendam. Iniatiefneemster Angela Prins bundelt in Patatje Zwaardvis de recepten die ze er met kinderen maakt. Makkelijk zijn ze niet. Het is geen kookboek om alleen uit te koken, er moet minstens een vriendje of vriendinnetje als hulpkok worden uitgenodigd en er moet een ouder in de buurt zijn. Dicht in de buurt, niet in de huiskamer met een krant – en dat is jammer. Maar lekker zijn de gerechten wel, met, voor kinderen, gedurfde ingrediënten zoals witte wijn, gembernat, komijn en gedroogde pepertjes. Het boek ziet er prachtig uit. Het is rijk geïllustreerd met foto's van kokende kinderen, met koksmutsen op en geblokte schorten aan. Geconcentreerd staan ze te roeren en te kneden. Het ziet er aanlokkelijk uit en noodt tot navolging.

Patatje Zwaardvis is, wat de hoofdgerechten betreft, Italiaans georiënteerd. Het begint al met zelf pasta maken, waar menig volwassen thuiskok voor terugdeinst. `Gebruik een goede kwaliteit bloem,' schrijft Prins. `Bijvoorbeeld van de molenaar of speciale pastabloem van harde tarwe.' Dat heeft iets angstaanjagends. Er staat niet bij waar zulke bloem te krijgen is. Maar het recept zelf klinkt verder juist vertrouwenwekkend eenvoudig. Pasta is ook maar deeg, tenslotte. Kinderen die koken zullen zich dat waarschijnlijk voor het eerst realiseren. Het deeg is vervolgens te gebruiken in een van de recepten die volgen: lasagne met spinazie, of tagliatelle met tomatensaus en gehaktballetjes.

Het titelgerecht, Patatje Zwaardvis, zal kinderen extra aanspreken door de wonderlijke combinatie van iets doodgewoons met iets heel merkwaardigs. Welk kind eet er nu zwaardvis? Dit is een exclusieve versie van fish and chips.In de tomatensaus bij de vis gaan kappertjes en oregano. Erg lekker, net als de wat makkelijkere kippenragout.

De voorgerechten, bijgerechten en `toetjes en lekkernijen' in Patatje Zwaardvis zijn veelzijdig. Van soep tot kaaskrakeling, van kruidenboter tot gebakken venkel, van lavendelmerinque tot petitfours. Kinderen worden steeds aangemoedigd te vertrouwen op hun eigen smaak. Door zelf te ruiken en te proeven, staat er, wordt alles pas echt lekker. Patatje Zwaardvis is avontuurlijker dan de meeste kookboeken voor kinderen.

Angela Prins: Patatje Zwaardvis. Het leukste kookboek voor kinderen. Met foto's van Susan Schuls, illustraties van Marjorie Kool. Lemniscaat, 159 blz. €17,95. Vanaf 9 jaar

    • Judith Eiselin