Genomineerden voor de Booker Prize 2002

Zes boeken zijn genomineerd voor de prestigieuze (Man) Booker Prize, die dinsdagavond, 22 oktober, in een recht- streekse uitzending van BBC2 wordt toegekend. Twee daarvan zijn in Boeken besproken: `Dirt Music' van Tim Winton (Picador) was volgens Corine Vloet `een vlot geschreven liefdesverhaal-met-complicaties, [met] tal van adembenemende beschrijvingen van het West-Australische landschap' (29.03.02); `Fingersmith' van de uit Wales afkomstige Sarah Waters (Virago) werd in een interview met de schrijfster gekarakteriseerd als `een spannende gothic thriller waarin de lezer voortdurend op het verkeerde been wordt gezet' (Corine Vloet, 23.08.02). De andere vier romans worden op deze pagina gerecenseerd en maken duidelijk dat 2002 een zeer goed Bookerjaar is. Op `Unless' van de Canadese Carol Shields na verdienen alle boeken de vijftigduizend pond. Bij de Britse bookmakers is de 74-jarige Ier William Trevor favoriet; Boeken suggereert `Family Matters' van de Indiase Canadees Rohinton Mistry als zijn belangrijkste concurrent.