Ericsson lijdt onverwacht groot verlies

Ericsson, 's werelds grootste bouwer van telecomnetwerken, heeft in het derde kwartaal een onverwacht groot verlies geleden. Voornaamste oorzaak is een sterke afname van het aantal orders.

Dit heeft het Zweedse concern vanochtend bekendgemaakt. Bestuursvoorzitter Kurt Hellstrom verklaarde dat de vooruitzichten voor de korte termijn onzeker zijn. De sterkste divisie van Ericsson, Mobile Systems, die netwerken voor mobiele telefonie bouwt, zal dit jaar 20 procent minder omzet behalen dan vorig jaar. Ericsson ging eerder uit van een omzetdaling van 15 procent.

Het nettoverlies kwam in het afgelopen kwartaal uit op 4,9 miljard kroon (539 miljoen euro), bijna twee keer zoveel als analisten verwachtten. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 3,9 miljard kroon. Inclusief de overheveling van activiteiten naar Sony-Ericsson, het dochterbedrijf dat mobieltjes maakt, kwam het verlies uit op 5,6 miljard kroon.

De waarde van de orderportefeuille is in het derde kwartaal met 46 procent gedaald tot 20,5 miljard kroon. De omzet in die periode bedroeg 33,5 miljard kroon, vergeleken met 47 miljard kroon in het derde kwartaal vorig jaar.

Beleggers reageerden vanochtend teleurgesteld. Het aandeel Ericsson daalde ruim 7 procent in waarde tot 4,6 kroon.

Ericsson draait aanzienlijk slechter dan concurrent Nokia. Dat Finse bedrijf, dat op het gebied van mobiele telefoons marktleider is met een wereldwijd marktaandeel van ongeveer 36 procent, maakte gisteren bekend dat zowel de nettowinst als de omzet zijn gestegen in het derde kwartaal. Het was voor Nokia de eerste omzetstijging in vijftien maanden.

Ericsson is op dit moment bezig met een grote reorganisatie waarbij 50.000 banen, ongeveer de helft van het personeelsbestand, worden geschrapt. Onlangs kondigde het bedrijf ook aan dat een onderzoeksafdeling in Enschede zal worden gesloten. Daardoor verdwijnen in Nederland ongeveer driehonderd banen.

Het bedrijf houdt vast aan de verwachting dat er volgend jaar weer winst zal worden gemaakt. ,,De voordelen van de reorganisatie zijn duidelijk'', aldus topman Hellstrom. Onlangs gaf het bedrijf voor 3,3 miljard euro aan nieuwe aandelen uit om de reorganisatie te kunnen financieren.