De Leeuw wil band openbaar

Paul de Leeuw spant een kort geding aan tegen de NCRV, omdat de omroep weigert de aflevering van het programma `Herberg de Leeuw' over prins Claus uit te zenden. Na diens overlijden vindt de NCRV de uitzending ongepast.

De Leeuw vindt dat de NCRV, door het niet uitzenden van de aflevering, de indruk wekt dat het om grappen of choquerende uitspraken over prins Claus gaat. Ten onrechte, zegt zijn advocaat W. Blaauw. ,,Hij heeft daarover helemaal geen grappen gemaakt. Paul de Leeuw heeft door de afgelasting van het programma schade opgelopen. Hij moet verder in deze branche, maar krijgt nu een probleem als hij ergens anders gaat werken. Mensen willen hem dan niet aannemen omdat hij een ongeleid projectiel zou zijn.'' De NCRV heeft geweigerd een band met de uitzending aan De Leeuw ter beschikking te stellen. ,,Wij zijn de rechthebbenden op het materiaal'', aldus R. Lips, manager televisie.

Volgens advocaat Blaauw is de afgelasting van de uitzending vooral verbazingwekkend, omdat de inhoud van de uitzending van tevoren met de de NCRV is doorgenomen. ,,Op dat moment konden ze ingrijpen, maar alles is goedgekeurd. En vervolgens wordt het programma een uur voor uitzending gecanceld.''

De NCRV beraadt zich er nog over wat er gedaan moet worden. Vanmiddag komt daarover een besluit. Blaauw hoopt dat de rechter besluit dat de NCRV de banden moet vrijgeven, en dat Paul de Leeuw de banden aan derden mag laten zien. ,,Als de rechter bepaalt dat iemand schade heeft geleden, moet alles gedaan worden om die schade te beperken. Die zou beperkt kunnen worden door het tonen van die band. Maar misschien is de NCRV bang dat mensen zich dan zullen verbazen: waar gíng dit over?''