De ambitie van R.A.M.

De NPS had bezwaar tegen de aanvankelijke titel Round About Midnight. Bleek als Around Midnight al ergens in een titelbank gedeponeerd te zijn. Eindredacteur Bregtje van der Haak van het nieuwe wekelijkse kunst- en cultuurprogramma R.A.M. dat aanstaande dinsdag voor het eerst rechtstreeks door de VPRO wordt uitgezonden vertelt dat er toen maar is besloten alleen het afgekorte woord te gebruiken. Ze zegt: ,,Het kan immers van alles betekenen, Rond Alle Muzen, ram, het sterrenbeeld, schaap, stormram en ook nog Random Access Memory. Dat is eigelijk precies wat we willen. Een programma voor in cultuur geïnteresseerd publiek en zo gemêleerd mogelijk.''

R.A.M. is een samenvoeging van de opgeheven VPRO-programma's Stardust, Zeeman met boeken, Loladamusica en Bonanza. Van der Haak: ,,We gaan 26 uitzendingen van 75 minuten maken met een kunstredactie van ongeveer vijftien man en brengen allerlei achtergronden op het gebied van muziek, film, architectuur, beeldende kunst en literatuur. Een nadeel is dat het programma zo laat wordt uitgezonden. De meeste mensen liggen dan al op bed.''

Het ligt in de bedoeling om behalve studiogesprekken in tweederde van de tijd gefilmde portretten, reportages en documentaires uit te zenden. ,,Het moet'', aldus Van der Haak, ,,een stevig en interessant programma worden waar zoveel mogelijk mensen naar kijken. We willen kwaliteit leveren en gaan niet op onze hurken zitten.''

De presentatie uit het VPRO-gebouw wordt gedaan door George van Houts en Pieter Bouwman, bijgestaan door wisselende interviewers. Het duo (bekend van de uiterst melige presentatoren Peer van Eersel en Toon Sporenberg uit de radiosoap Radio Bergeijk) gaat in gesprek met schrijvers, critici, musici, ontwerpers, fotografen, cineasten en architecten. Ook wil de redactie experimenteren met internetveilingen, sms'jes en e-mail.

De uitzending van dinsdag heeft een in het buitenland wonende Nederlandse `mystery guest' en een hoog Rotterdam-gehalte. Behalve beelden uit het concert van Bruce Springsteen in Ahoy' ook de culturele woordenwaterval Chris Dercon van het Museum Boijmans Van Beuningen, Aaron Betsky van het Nederlands Architectuur Instituut, Cathérine David van het kunstcentrum Witte de With en leider van het RO-theater Guy Cassiers.

Van der Haak hoopt over drie maanden een kijkerspubliek van 100.000 te halen. ,,Een paar voetbalstadions vol, anders hebben we gefaald.''

R.A.M., dinsdag, VPRO, Ned.3, 23.03-0.25u.

    • Markus Meulmeester