Bijbelgenootschap stopt verkoop aan huis

Het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG) heeft na ruim anderhalve eeuw een punt gezet achter de huis-aan-huisverkoop van bijbels. De vrachtwagen met daarin bijbels en aanverwante lectuur, door veel klanten het Rijdend Bijbelhuis genoemd, maakte gisteren zijn laatste rit.

Het NBG zag zich genoodzaakt de service te stoppen, omdat deze te duur werd. Het wordt volgens de organisatie steeds moeilijker om bijbels huis-aan-huis te verkopen. Het bijbelgenootschap trok sinds de oprichting in 1814 het land in om de bijbel aan de man te brengen. Aanvankelijk gingen de medewerkers met een handkar langs de deuren.

Vaak konden de medewerkers rekenen op een hartelijke ontvangst. Maar ze kregen ook negatieve reacties, zo blijkt bijvoorbeeld uit een verslag uit 1895: ,,Een smid, in wiens werkplaats de colporteur binnentreedt, vaart hevig tegen hem uit, en schrikkelijk vloekende, dreigt hem met den voorhamer te verpletteren, zoo hij niet heengaat''.

Het NBG beschikt binnenkort over een nieuwe vrachtwagen waarmee de organisatie langs basisscholen zal trekken met een interactief en multimediaal programma over de bijbel. Projectleider J. van de Veen: ,,De kinderen zullen in groepjes op computers in de uitschuifbare trailer opdrachten uitvoeren over de bijbel.''

Ze doen daardoor kennis op van de bijbel en zijn betekenis en invloed in deze tijd. Ook krijgen de kinderen informatie over christelijke feestdagen, omdat velen de precieze inhoud daarvan niet meer kennen, aldus Van de Veen.