Acties bij clubs in nood in Duitsland

In Duitsland pogen voetbalclubs met speciale acties de financiële nood te lenigen. Schalke 04 uit Gelsenkirchen wil een lening afsluiten van 85 miljoen euro en bij Kaiserslautern hebben de contractspelersgezamenlijk een bedrag van 1,5 miljoen euro uit eigen portemonnee betaald om surseance van betaling te voorkomen.

In het geval Schalke 04 zou een aantal Britse en Amerikaanse investeerders bereid zijn 85 miljoen te verstrekken. Een bestuurslid van de club heeft dat naar aanleiding van berichten in het toonaangevende voetbalblad Der Kicker bevestigd.

Met de lening verplicht Schalke zich de komende 24 jaar een deel van de inkomsten uit recettes af te staan aan de investeerders. Aan het plan zouden geen financiële problemen ten grondslag liggen.

,,Het is een soort levensverzekering voor Schalke 04'', verklaarde bestuurslid Josef Schnusenberg. ,,We willen nieuwe geldbronnen aanboren.'' Het geld zou vooral nodig zijn voor de exploitatie van het stadion AufSchalke en niet om spelers aan te trekken.

De situatie bij Kaiserslautern is penibeler. De club wordt wegens torenhoge schulden bedreigd met surseance. De spelers voelden zich moreel verplicht een daad te stellen en hebben om die reden 1,5 miljoen euro gefourneerd. Hoe de financiële injectie precies tot stand is gekomen is niet bekendgemaakt.

,,In zo'n situatie, waarin het gaat om het voortbestaan van de club, kunnen wij als spelers niet de andere kant opkijken'', lichtte aanvoerder Thomas Hengen de solidariteitsactie toe. ,,Het is bijna vanzelfsprekend dat ook wij een bijdrage leveren. We hebben ook een verantwoording voor de regio, waar Kaiserslautern de enige Bundesligaclub is.''

Ook Mario Basler vond het volstrekt normaal dat de selectie van trainer Eric Gerets met de pet is rondgegaan. ,,Geen punt om de club in deze moeilijke tijden te helpen. Ik heb zelf erg veel aan deze club te danken.''