Winst bij Morgan Chase keldert

J.P. Morgan Chase, de op een na grootste bank van de Verenigde Staten, schrapt bij zijn zakenbank duizenden banen. De bank maakte gisteren bekend dat wegens `slechte' leningen aan de telecomsector en de zwakke beurshandel haar nettowinst in het derde kwartaal met 91 procent is gekelderd.

Terwijl ook andere New-Yorkse banken, en niet alleen de Amerikaanse, ook de buitenlandse zakenbanken, de een na de ander slechte resultaten meldden, kwam Merrill Lynch, de grootste Amerikaanse zakenbank, gisteren als opvallende uitzondering vertellen dat zijn winst in het derde kwartaal met 64 procent is gestegen tot 693 miljoen dollar (een eenmalige verzekeringsuitkering van 114 miljoen dollar die verband hield met 11 september inbegrepen).

Ook Merrill snijdt agressief in zijn personeelsbestand. Het stuurde in het derde kwartaal 1.200 werknemers naar huis (2,5 procent van zijn personeelsbestand), na vorig jaar zijn bestand al met bijna een vijfde gekortwiekt te hebben. Volgens financiële analisten lukt het Merrill als een van de weinige zakenbanken om dan ook met succes zijn salariskosten te trimmen.

J.P. Morgan Chase zag zijn winst in het derde kwartaal kelderen tot 40 miljoen dollar, tegenover 449 miljoen dollar winst in hetzelfde kwartaal van het vorige jaar. Bij zijn zakenbank werd fors verlies geleden: 256 miljoen dollar tegenover nog een winst van 702 miljoen dollar een jaar geleden.

J.P. Morgan Chase zal zijn activiteit in zowel Azië als Latijns Amerika inkrimpen. In de afdeling venture capital, waar vooral zware verliezen worden geleden, zal diep het mes worden gezet, zo herhaalde de bank gisteren. `Starters' worden door het slechte beursklimaat niet meer naar de beurs gebracht of mislukken alsnog na hun beursgang.

In totaal zullen bij de bank 2.000 banen verdwijnen, misschien oplopend tot zelfs 4.000 (op een totaal personeelbestand eind vorig jaar van bijna 96.000 mensen). ,,Onze prestaties zijn zeer teleurstellend'', zei topman William Harrison gisteren tegenover de media. Hoewel J.P. Morgan Chase bij zijn consumentenactiviteit de resultaten voor het derde achtereenvolgende kwartaal naar een record zag stijgen. Amerikanen blijven dan ook onverminderd krediet opnemen en consumeren. Maar de slechte resultaten bij het vermogensbeheer en bij de activiteiten voor bedrijven deden het totale resultaat met 91 procent tuimelen. Op Wall Street daalde gisteren het aandeel met 32 dollarcent tot 18,29 dollar.