WAT DOEN DE KINDEREN

Een prentenboek maken

Catharina Valckx is in Frankrijk beroemd door prentenboeken zoals De Koning en de Kip. Op 20 oktober leest zij tijdens het Haagse Festival De Betovering in de bibliotheek aan het Spui voor uit haar boeken en daarna gaat ze met kinderen van 7 jaar en ouder aan de slag om zelf prentenboeken te maken en te schrijven. Vooral het tekenen van gezichtsuitdrukkingen komt aan bod. Op het festival, 19 en 20 oktober, zijn op meer dan 20 locaties kunst, cultuur, voorstellingen en workshops voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. De programmakrant ligt in bibliotheken en theaters en is ook te downloaden op www.debetovering.nl.

Heksenproefles volgen

Kinderen die lessen op een gewone school saai vinden en eigenlijk liever net als Harry Potter naar Zweinstein willen, kunnen naar de Hogeschool voor Heksen in kasteel Huis Bergh. Daar geeft hoofdheksenjuf Frikfrak proeflessen in een middeleeuwse schoolkelder. De lessen zijn in geschiedenis, aardrijkskunde, biologie, zingen en gymnastiek. Als iedereen de lessen met goed gevolg heeft afgelegd, krijgen ze een heksenoorkonde en onderdeel van de lessen is ook een beklimming van de middeleeuwse toren met wapenkamer, via smalle wenteltrappen. Dan heb je uitzicht over het hele heksenrijk.

Hogeschool voor Heksen t/m 27 okt iedere dag om 13u30, 14u30m en 15u30 op kasteel Huis Bergh, Hof van Bergh 8, `s-Heerenberg. Toegang €6 incl limonade en traktatie. Res niet nodig. Inl 0314-661281 en www.huisbergh.nl

Populair worden

De laatste keizer van Duitsland, Wilhelm II, maakte heel handig gebruik van foto's om bij zijn volk populair te worden en zo op de troon te blijven. Al die foto's verzamelde hij en een tijdje geleden zijn ze op een zolder weer tevoorschijn gekomen. Op de workshop De Foto's van de Keizer op 19 oktober in huis Marseille, stichting voor fotografie, stappen kinderen aan de hand van de foto's in de wereld van de keizer zoals hij die wilde laten zien aan de buitenwereld. Maar was die wereld wel zo mooi als hij iedereen wilde doen geloven? Op de workshop ga je na een rondleiding zelf met een polaroidcamera aan de slag, waarbij je als keizer(in), koning(in) en president moet poseren.

Workshop De Foto's van de Keizer op za 19 okt van 10-12u voor kinderen van 8 en 9 jaar en van 14-16u van 10 en 11 jaar in Huis Marseille, Keizersgracht 401, Amsterdam. Kosten €7,50 incl snoep en een drankje. Res 020-5318980.

Klussen

Bezems binden, muren lemen, de molenaar of de koekjesbakker helpen, zelf papier scheppen. allemaal klusjes die normaal alleen grote mensen mogen doen, maar in het Arnhemse Openluchtmuseum worden dit soort klussen in de Herfstvakantie door kinderen gedaan. Bij het Kinderuitzendbureau kunnen ze zich aanmelden voor een klus. Per klus kunnen 6 kinderen meedoen en de klussen worden gedaan in 4 rondes per dag: om 11u, 12u, 14u en 15u. Per ronde kunnen kinderen kiezen uit een 10-tal baantjes die elk ongeveer een half uur duren.

Herfstklussen voor kinderen van 6 t/m 12 jaar t/m 27 okt in het Openluchtmuseum Arnhem, Schelmseweg 89, Arnhem. Open van 10-17u. Toegang kinderen van 4 t/m 12 jaar €7,30 en vanaf 13 jaar €11. Res voor de klussen is niet mogelijk, voor enkele klussen geldt een minimumleeftijd van 8 jaar. Inl 026-3576111 of www.openluchtmuseum.nl

DNA uit bananen halen

Ooit wel eens een eigen beeldje van melk en azijn gemaakt? Genetisch gemanipuleerde koekjes geproefd of DNA uit bananen gehaald. 20 Oktober van 12-17u is het Wetenschapsdag in Naturalis en daar vertellen ze je van alles over onderzoek op het gebied van biotechnologie. Je kan proefjes doen, video's bekijken en wetenschapstheater Pandemonia vermaakt de bezoekers met grappige acts. Ook de veiligheid komt aan bod bijvoorbeeld hoe planten en dieren zich beschermen? Door een doorsnede van een blad te maken kun je zien hoe een plant zich beschermt tegen hitte of kou.

Kinderen van 4 t/m 17 jaar €4,50 en vanaf 18 jaar €8. MJK geldig. Adres: Darwinweg, Leiden. Inl www.naturalis.nl of 071-5687600.

Naar de maan schieten

Niet alleen in Naturalis is het Wetenschapsdag (met als thema veiligheid), maar ook op veel meer plaatsen in Nederland. Zo kan je 20 oktober in het Utrechts Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106 een `kreukelzone' bouwen en testen, geluidssterkte zichbaar maken met pingpongballetjes en raden wat snoepjes en wat medicijnen zijn. Een acteur vertelt spannende verhalen en er is een quiz waar prijzen te winnen zijn.

T/m 23 oktober is het Wetenweek 2002 en op meer dan 400 plaatsen kan je een kijkje nemen in de wereld van wetenschappelijk en technologisch onderzoek. Op www.wetenweek.nl is een uitgebreid overzicht te vinden en in bibliotheken, VVV's, ANWB-kantoren en universiteiten ligt ook het programma. Zo kan je in het Utrechtse Universiteitsmuseum een echte raket bouwen en dat is eigenlijk gewoon een kwestie van goede brandstof en hoge snelheid op 23 oktober tussen 12u30-14u en 15-16u30. In Museum Boerhaave, Lange St. Agnietenstraat 10, Leiden hebben ze een Willy Wortel Kinderwerkplaats. Uitvinders vanaf 6 jaar kunnen op 20, 23 en 27 oktober tandpasta, haargel en badzout maken en dropdrankjes en badzout op 21, 22 en 24 oktober. Workshops tussen 14 en 15u en gratis, behalve het entreekaartje voor het museum. 071-5214224.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.