Voorkeur Theater

Cloaca

De kracht van drama-schrijfster Maria Goos ligt niet in de verrassing en de vervreemding, maar juist in de herkenning. Daarom kan ze voor zulke genoeglijke avonden zorgen, hoewel haar drama een hard mensbeeld toont; het zit vol verraad, harde woorden en vergeefse levens. Naast tv-drama (Pleidooi en Oude Geld) schrijft ze ook toneelstukken (Familie en Nu even niet). Haar nieuwe komedie Cloaca gaat over een vriendschap van vier heren in een midlife crisis. In de confrontatie met elkaar blijkt dat ze weinig van het leven gemaakt hebben en dat de vriendschap niets voorstelt. Maria Goos kwam op het idee van Cloaca door goed naar haar eigen vriendenclub te kijken, waarvan ook haar vaste regissuer Willem van de Sande Bakhuyzen, haar man Peter Blok, Pierre Bokma, en Gijs Scholten van Aschat deel uitmaken. Dit dreamteam werd geronseld voor Cloaca, aangevuld met Jaap Spijkers (ex-Trust, De Poolse Bruid), en Marleen Stolz in een kleine maar mooie bijrol als Russische prostituée. Ze spelen allen zeer sterk en komisch. Afgezien van een komedie over de verwording van een vriendenclub is Cloaca ook een zedenschets, waarin Goos commentaar geeft op de lege, slechts op macht en geld gerichte politieke en culturele elite van deze tijd. Inl. 020-5237767 of www.hettoneelspeelt.

17-19 okt Amsterdam, Stadsschouwburg; 22 okt Leeuwarden, Stadsschouwburg De Harmonie; 23 okt Doetinchem, Schouwburg Amphion; 24 okt Roosendaal, Schouwburg De Kring; 25 okt Nijmegen, Stadsschouwburg.

De Gouden Eeuw

De Nederlanders die de Gouden Eeuw schiepen waren beslist geen mensen met een gouden hart. Dank zij een combinatie van godsvrucht en handelsgeest, geldjacht en inventiviteit groeiden de zeven provinciën uit tot een wereldmacht. De Nederlanders konden van water land maken, ze dreven harteloos handel in slaven. Het gezelschap Orkater geeft in de nieuwe voorstelling De Gouden Eeuw, opgebouwd uit losse speelse scènes, een beeld van de Hollandse ziel uit die tijd.

17 en 19 okt Haarlem, Toneelschuur; 23 okt Hoofddorp, De Meerse; 24 okt Amsterdam, De Meervaart.

Othello

Cabaretier Erik van Sauers speelt bij het Noord Nederlands Toneel Shakespeare's Othello, de Moor die onder invloed van de slechterik Jago (Ludo Hoogmartens) zijn vrouw (Ricky Koole) verdenkt van overspel. Regisseur Koos Terpstra maakt deze Othello lekker grollig, tot de grimmigheid overneemt, Ricky Koole Ne me quitte pas zingt, en Van Sauers met een droge tik Koole's nek breekt. Inl 050-3113388 of www.nnt.nl.

18 okt Heerenveen, Posthuis Theater; 19 okt Purmerend, De Purmaryn; 22 okt Rotterdamse Schouwburg; 23 okt Middelburg Stadsschouwburg; 24 okt Tilburg Schouwburg.

En verder

De grote drie (De Vliegende Panters) 18 okt Kunstmin Dordrecht; The Sound of Music (musical) t/m 3 nov Oude Luxor Rotterdam; Rose (Henny Orri) 20 okt Amsterdam, Nieuwe de la Mar Theater, 22 okt Eindhoven, Stadsschouwburg, 23 okt Zeist, Theater Figi; Van muizen en mensen (Het Vervolg) 18 okt Breda, Chassé, 19 okt Hoofddorp, De Meerse, 21 okt Kerkrade, Parkstad Limburg, 22 okt Amstelveen, Schouwburg, 24 okt Arnhem, Schouwburg; George van Houts en Tom de Ket 19 okt Kennemertheater Beverwijk; Ubu 19 okt Alkmaar, De Vest, 22-24 okt. Rotterdamse Schouwburg.