Voorkeur Bioscopen

Ramses

In zijn portret van de nu 69-jarige zanger, pianist, acteur en levenskunstenaar Ramses Shaffy maakt regisseur Pieter Fleury dankbaar gebruik van de charme van de jaren zestig, toen iedereen met iedereen op tafel danste, om het voorzichtig uit te drukken. En de beelden uit die tijd zijn onweerstaanbaar, net als de muziek van Shaffy. Fleury confronteert de levenslust en woede van toen met de berusting van nu en laat de constante zien, die de persoonlijkheid van Ramses kenmerkt: een loepzuiver gevoel, dat geen flauwekul tolereert. In de interviews met de door lang drankgebruik op een lager pitje vlammende Shaffy blijkt nog steeds dat koketterie of valsheid onmiddellijk afgestraft wordt.

Regie: Pieter Fleury. Met: Ramses Shaffy, Joop Admiraal, Shireen Strooker, Liesbeth List, Louis van Dijk. In: Pathé Tuschinski en Het Ketelhuis, Amsterdam; Cinerama, Rotterdam; Babylon, Den Haag; Movies 2, Utrecht; en op dvd in 5 theaters in het kader van Docuzone.

Lundi Matin

De Franse Georgiër Otar Iosseliani brengt een woordloze ode aan de visuele vertelkunst van de zwijgende film. De dagelijkse sleur waarin de hoofdpersoon gevangen zit, wordt door Iosseliani gebruikt, met sloffen en sigaretten als licht surrealistische getuigen van een leven dat monotonie en regelmaat verraadt, want de mens is slaaf van zijn arbeid. Ogenschijnlijk losse elementen worden zo kundig en met humor aan elkaar gebreid.

Amsterdam: De Uitkijk. Den Haag: Haags Filmhuis. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Cinerama.

One Hour Photo

Eens in de zoveel tijd verschijnt er een Amerikaanse film die een echte verrassing is. Zo'n film is One Hour Photo, het debuut van Mark Romanek. One Hour Photo gaat over een man die in een fotozaak in een warenhuis werkt en zo eenzaam is dat hij de foto's van een van zijn beste klanten dubbel afdrukt en mee naar huis neemt.

Regie: Mark Romanek. Met: Robin Williams, Connie Nielsen, Michael Vartan. Amsterdam: The Movies, Pathé Arena, de Munt. Den Haag: Pathé Buitenhof. Eindhoven: Pathé. Geleen: Foroxity Cinemas. Groningen: Pathé. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Pathé Schouwburgplein, De Kuip.

En verder

Ja Zuster, Nee Zuster in meer dan 101 theaters; Heaven in meer dan 18 theaters; Het Stenen Vlot Amsterdam: Het Ketelhuis. Nijmegen: Lux. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: Springhaver; Il Mio Viaggio in Italia Amsterdam: Filmmuseum; K-19: The Widowmaker Groningen: Pathé; L'Auberge Espagnole in meer dan 10 theaters; Les Glaneurs Et La Glaneuse Haarlem: Filmschuur. Winschoten: Hollywood; Monster's Ball Zutphen: Luxor; Possession Amsterdam: Pathé Tuschinski; Roma Alkmaar: Provadja. Rotterdam: Lantaren/Venster; Y Tu Mama Tambien in meer dan 12 theaters.