Vivendi moet Cegetel verkopen

Vodafone heeft Vivendi in de houdgreep genomen, maar vanuit de aandeelhouders en crediteuren van het Franse concern gezien is de omhelzing niet eens zo onplezierig. Het verzilveren van een cheque van 6,8 miljard euro voor zijn belang in Cegetel zou de balans van Vivendi veel goed doen.

Vivendi zegt dat alle opties nog open staan. Naast de verkoop van het Cegetel-belang aan Vodafone zijn dat er in theorie drie: voorkomen dat Vodafone de belangen van British Telecom (BT) en SBC in Cegetel overneemt door deze twee bedrijven 6,6 miljard euro te betalen; de belangen van BT of SBC zelf overnemen; of niets doen.

Maar dat is louter theorie. De laatste twee opties zijn niet realistisch. Nietsdoen zou wel bijzonder dom zijn, omdat Vodafone dan de zeggenschap over Cegetel zou verwerven, terwijl Vivendi in een minderheidspositie zonder duidelijke ontsnappingsmogelijkheid terecht zou komen. Aan de andere kant zou het uitkopen van zowel BT als SBC veel te veel geld kosten.

Kan Vivendi alleen BT òf SBC uitkopen? Dat lijkt aantrekkelijk, omdat Vivendi dan de zeggenschap over Cegetel behoudt. En het belang van SBC – het goedkoopste – kost slechts 2,6 miljard euro. Maar wacht eens even: 2,6 miljard euro is nog steeds veel geld voor een bedrijf dat aan de rand van de afgrond staat. Bovendien moet een dergelijke uitgave worden afgewogen tegen het andere alternatief: 6,8 miljard euro aan inkomsten voor Vivendi's belang in Cegetel. Door dat belang te verkopen, zou Vivendi ook af zijn van bijna 1 miljard euro aan Cegetel-schulden. In totaal zou de nettoschuld van Vivendi 10 miljard euro lager uitkomen dan wanneer het SBC zou uitkopen.

Vivendi wordt geen grote overnamepremie voor Cegetel geboden. Vodafone waardeert SFR, Cegetels divisie voor mobiele telefonie, op ongeveer 7,4 maal de winst vóór rente, belastingen en afschrijvingen over volgend jaar. Dat komt overeen met een premie van 5 tot 10 procent. Maar het bod is in cash en dat is wat Vivendi het hardst nodig heeft. Het bod kan maar beter worden aanvaard.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld

    • Hugo Dixon