Turkse agenten veroordeeld wegens folteren

Een Turkse rechtbank heeft gisteren tien politiemannen tot gevangenisstraffen van vijf tot tien jaar veroordeeld wegens het folteren van 15 tieners die linkse posters hadden aangeplakt. Eerder waren de politiemannen tweemaal wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken. De zaak werd met grote belangstelling gevolgd vanuit de Europese Unie, waarvan Turkije een kandidaat-lid is, maar nog geen datum voor onderhandelingen over toetreding krijgt wegens onder meer schendingen van de mensenrechten. De foltering speelde zich af in 1995 in de westelijke stad Manisa. De slachtoffers zelf, bij hun aanhouding tussen de 14 en 18 jaar oud, hebben vijf jaar gevangen gezeten voor ze vorig jaar werden berecht wegens lidmaatschap van linkse organisaties en vrijgesproken omdat hun bekentenis onder foltering was afgedwongen. Dertien van hen eisen nu van de regering in totaal 800.000 euro omdat ze onschuldig gevangen hebben gezeten.