Troepen weg bij grens

India en Pakistan hebben besloten tot verregaande deëscalatie van hun conflict over Kashmir. Vanochtend maakte de regering in Islamabad bekend dat Pakistan zijn troepen langs de grens met het buurland ,,snel'' zal terugtrekken. Daarmee reageert de Pakistaanse regering op een soortgelijke aankondiging die India gisteren deed.

Het conflict over de omstreden deelstaat Kashmir en de Indiase beschuldigingen dat Pakistan islamitische extremisten toestaat om terreurdaden uit te oefenen op Indiaas grondgebied, leidden het afgelopen jaar tot grote spanningen tussen de buurlanden. Afgelopen december trokken beide landen troepenversterkingen samen langs hun gezamenlijke grens en de bestandslijn in Kashmir, en leek een militair treffen nabij.

Gisteren kwamen er voor het eerst weer geruststellende signalen uit de Indiase hoofdstad New Delhi met de mededeling dat een groot deel van de troepen langs de grens opdracht heeft gekregen zich naar meer teruggelegen posities te verplaatsen. Die terugtrekking geldt overigens niet voor de troepen langs de bestandslijn in Kashmir.

Vanochtend werd er in New Delhi ook op gespeculeerd dat de Indiase premier Atal Behari Vajpayee begin komend jaar zelfs naar Pakistan zal gaan om er een geplande bijeenkomst van het regionale landenforum SAARC bij te wonen. Maar regeringsfunctionarissen lieten zich daarover terughoudend uit. Vooralsnog staat er geen nieuwe bilaterale ontmoeting met de Pakistaanse president Pervez Musharraf op het programma om tot normalisering van de betrekkingen te komen. Vorig jaar zomer spraken Vajpayee en Musharraf elkaar in Agra, maar die top eindigde zonder gezamenlijke verklaring hoewel waarnemers sprake over een goede sfeer. Na enkele aanslagen, onder andere op het parlement in New Delhi, verslechterden de betrekkingen vorig najaar snel. India verwijt Musharraf zich niet aan zijn belofte te houden islamitische terroristen te stoppen in Kashmir. Het is niet onmiddellijk duidelijk waarom India nu de eerste stap heeft genomen tot deëscalatie. President Musharraf heeft steeds gezegd normalisering na te streven van de relaties met India, maar niet bang te zijn voor een gewapend treffen.