Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor het einde van het kabinet-Balkenende dat na 87 dagen van incidenten ten einde is gekomen. Ook de gevolgen voor het toerisme na de aanslag op Bali. Ned.2, 17.30-18.43u.

B&W. Oud-partijleider Ad Melkert praat o.a. over zijn politieke testament en de val van het kabinet-Balkenende. Ned.3, 19.30-20.00u.

Netwerk. Over de val van het kabinet en een reportage over een Nederlandse hulpverleenster die een jaar na de bombardementen op Kabul terugging naar de Afghaanse hoofdstad. Ned.1, 20.30-21.07u.

Rondom tien. Debat met LPF-stemmers en politici over de val van het kabinet en of de lijst Pim Fortuyn politiek Den Haag iets heeft geleerd. Ned.1, 22.02-22.47u.

Nova. Reportages en commentaar over en op de val van het kabinet. Ned.3, 22.30-22.55u.

Heilig vuur. Reportage over twee slachtoffers van de cafébrand in Volendam, de 17-jarige Lou Snoek en de 19-jarige Tom Kwakman, die de top van de Mont Blanc willen bereiken. Ze worden begeleid door hun Belgische artsen uit Brussel waar ze na de ramp kwamen te liggen. Maandenlang balanceerden ze op het randje van de dood. Ned.1, 22.47-23.18u.

DOCUMENTAIRE

Zembla. Portret van de aanpak van kindermishandeling in Twente, waar men worstelt met een versnipperde hulpverlening en gebrek aan deskundigheid. Ook wordt de aanpak in Amerika belicht. Ned.3, 21.15-22.00u.

Staatsgeheim: Van Truman tot Kennedy. Serie over de buitenland-politiek van de Verenigde Staten gedurende de tweede helft van de vorige eeuw, verteld door de hoofdrolspelers zelf. In deze aflevering aandacht voor de turbulente regeringsperiode van John F. Kennedy. Ned.1, 23.18-0.15u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Holiday on ice in concert. Blik achter de schermen van deze ijsshow met medewerkers, schaatsers en bandleden om de kijker langs alle facetten van het productieproces te leiden. Ned.2, 19.58-20.30u.

NPS Jazz: George Duke special. Portret van toetsenist en componist George Duke. Ned.3, 0.02-1.03u.

FILM

Edtv (Ron Howard, 1999, VS). Behaagzuchtige moraliteit over de wetten van instant-populariteit. Televisie-kanaal volgt 24 uur per etmaal een onopvallende videotheekbediende die ook door ons een aardige loser gevonden moet worden. Net5, 20.30-22.50u., onderbroken door reclame.

. Back to the Future (Robert Zemeckis, 1985, VS). Innemende, door Steven Spielberg geproduceerde filmfantasie over een jongen (Michael J. Fox) die door de tijd naar de (ironisch-nostalgisch geportretteerde) jaren vijftig reist en zijn terugkeer bijna bederft doordat hij per ongeluk de romance tussen zijn toekomstige moeder en vader dwarsboomt. V8, 20.30-22.35u., met reclame.

La peau douce (François Truffaut, 1964, Frankrijk). Gevoelige driehoekstragedie wordt wel omschreven als een Jules et Jim waar de koude douche van de realiteit overheen is gegaan. Middelbare intellectueel Jean Desailly zoekt vergeefs grote liefde bij jonge stewardess Fraçoise Dorléac en keert terug naar echtgenote Nelly Benedetti. TV5, 22.20-0.10u.

Vergiss Amerika (Vanessa Jopp, 1999, Duitsland). Zie tv-vooraf. ARD, 23.00-0.25u.

. Der Mann auf der Mauer (Reinhard Hauff, 1982, West-Duitsland). Mengeling van tragikomedie, melodrama en politieke farce over de absurditeit van de Berlijnse Muur. Doortastend naïeve jongeman (Marius Müller-Westernhagen) heeft ziekelijke neiging om er steeds over heen te springen en kan heel symbolisch niet kiezen tussen Oost-Duitse vrouw en West-Duitse vriendin. ARD, 0.45-2.25u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met bioloog, psycholoog, natuurbeschermer en tekenaar Siegfried Woldhek. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van beeldend kunstenaar Paul Bogaers in Tilburg o.a. een gesprek met de Amsterdamse politicoloog Meindert Fennema over zijn theorie van careless society en waar de enorme toename van slordigheden in onze samenleving vandaan komt. 747AM, 22.02-24.00u.

Ophef & vertier. O.m. schrijver Tom Lanoye over zijn boek Boze tongen, theatermaker Don Duyns over de voorstelling Mijn opa de artiest. Verder de directeur van het Nederlands Architectuur Instituut Aaron Betsky over het werk van de Italiaanse architect Gio Ponti. Morgen, 747AM, 14.02-16.00u.