Solbes waarschuwt Duitsland

De Europese Commissie start direct een `excessief-tekort-procedure' tegen Duitsland, indien blijkt dat het Duitse overheidstekort dit jaar boven de `Maastrichtnorm' van drie procent uitkomt. Dit heeft Eurocommisssaris Solbes (Economische en Monetaire Zaken) schriftelijk verklaard na uilatingen van de Duitse minister Eichel (Financiën) dat zijn land mogelijk de tekortnorm overschrijdt.

Solbes spreekt in zijn verklaring ook van een ,,positief signaal'' dat de Duitse regering uiterlijk in 2006 budgetevenwicht wil bereiken, zoals de Europese ministers van Financiën vorige week in Luxemburg afspraken. Solbes ziet ook in de ,,beslissende stappen'' van Duitsland om het budgettekort in 2003 en 2004 omlaag te brengen een ,,duidelijk signaal'' dat de Duitse regering zich wil blijven houden aan het Stabiliteitspact. Volgens dit pact moeten de overheidsbudgetten op middellange termijn in evenwicht zijn. Frankrijk krijgt mogelijk binnenkort een `gele kaart', omdat Parijs zijn tekort volgend jaar niet naar beneden wil brengen.

De uitlatingen van Solbes lijken erop te wijzen dat hij nog niet denkt aan eventuele financiële sancties, waartoe de Europese verdragen bij een tekort boven drie procent de mogelijkheid bieden. In een vraaggesprek met deze krant gaf Solbes onlangs aan bij een analyse van het Duitse budgettekort ook rekening te zullen houden met de kosten van de recente overstromingen. Portugal is het enige euroland waartegen een excessief-tekort-procedure loopt. Solbes gaf gisteren aan nog geen sancties tegen het land aan te bevelen, omdat de Portugese regering krachtige saneringsmaatregelen heeft aangekondigd.