`Shaken baby'-syndroom

Nederlandse ziekenhuizen kregen de afgelopen vijf jaar tenminste met 71 baby's te maken die door de ouders ernstig door elkaar waren geschud. Sommige kinderen zijn daaraan overleden, anderen hielden er hersenletsel aan over.

Dat blijkt in de uitzending van het VARA-programma Zembla die donderdagavond op televisie te zien zal zijn.

Zembla hield een onderzoek onder twaalf van de vijftien neurologische centra van ziekenhuizen in ons land. Tot nu toe werd volgens het programma aangenomen dat het zogeheten shaken baby syndrome alleen in Amerika regelmatig voorkomt. Uit het onderzoek blijkt dat ook ouders in Nederland hun baby's ernstig mishandelen.

Onderzoeksarts R. Billo, die in opdracht van politie en justitie kindermishandelingszaken moet bewijzen, zegt in Zembla dat van de zes recent door hem onderzochte `shaken baby's' er twee zijn overleden.